Regeringen vil slagte Klimarådet: Skærer to tredjedele af budgettet

Klimarådet udgav for nylig en rapport om en afgift på landbruget. Den slags vil der formentlig ikke komme flere af, når rådet skal spare næste år, vurderer tænketank.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Klimarådet står overfor at blive ramt af den helt store sparekniv i 2024.

Ifølge det udspil til Finansloven 2023, som regeringen i dag har præsenteret, bliver Klimarådets budget reduceret fra 24,8 millioner kroner i år til blot 9,3 millioner kroner i 2024. Det skriver Ingeniøren.

Dermed står rådet overfor at skulle spare 15,5 millioner kroner næste år. Med andre ord næsten to tredjedele af det nuværende budget.

”Det er meget grelt, og det kommer til at gøre det meget svært at gennemføre projekter, der strækker sig længere end dette år,” siger Torsten Hasforth, cheføkonom ved den grønne tænketank Concito, tilmediet.

Klimarådets primære opgave er en gang årligt at gennemgå regeringens politik i forhold til at nå de politisk aftalte klimamål.

Ifølge Torsten Hasforth bliver det formentlig også en af de eneste opgaver, rådet kan bibeholde, hvis nedskæringen går igennem.

”For få uger siden udgav rådet en undersøgelse af konsekvenserne ved drivhusgasafgifter på landbruget. Undersøgelser som den vil der formentlig ikke komme flere af, hvis de bliver beskåret med 15 millioner kroner,” siger han.

Klimarådet: Over halvdelen af landbrugene får underskud med afgift

Det er ikke utænkeligt, at budgetrammen kommer til at stige ved de kommende finanslovsforhandlinger, men Klimarådets budget skal lægges efter den udsigt, den aktuelle finanslov stiller dem i sigte, påpeger Torsten Hasforth.

”Det kan sagtens være, at man på næste finanslov finder flere midler til rådet, men en ansvarlig ledelse bliver nødt til at arbejde ud fra, at de kun har ni millioner kroner fra næste år,” siger Torsten Hasforth.

Eftersom regeringen er en flertalsregering, så behøver den ikke indgå kompromiser i en eventuel finanslovsforhandling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også