Virksomheders hede ønske om mere udenlandsk arbejdskraft nærmer sig

Regeringens lovforslag om at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft skal lovbehandles tirsdag.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Det skal være lettere at hente udenlandsk arbejdskraft til danske virksomheder. 

Det har virksomhederne ønsket længe, og tirsdag bliver SVM-regeringens lovforslag om at styrke international rekruttering førstebehandlet af Folketinget. 

”Det er et ønske, der har været bredt fra store dele af dansk erhvervsliv de seneste år,” siger økonomiminister Troels Lund Poulsen (V). 

”Med det, vi nu lægger frem, kommer vi til at lave en permanent aftale, som dermed også giver rammerne for nogle bedre vilkår til gavn for de danske virksomheder, som på en lang række områder er pressede i forhold til at tiltrække og skaffe den nødvendige arbejdskraft,” siger han. 

På grund af lav ledighed har erhvervsorganisationer, blandt andet Dansk Industri, længe efterspurgt muligheden for at ansætte flere medarbejdere fra udlandet. 

I juni sidste år indgik den daværende S-regering sammen med et bredt flertal i Folketinget en aftale om at styrke den internationale rekruttering.

Aftalen nåede dog aldrig at blive udmøntet i en decideret lovvedtagelse, da statsminister Mette Frederiksen (S) i efteråret udskrev folketingsvalg. 

Lavere beløbsgrænse

Aftalen fra sidste år indeholdt blandt andet det element, at beløbsgrænsen for, hvad udlændinge skal tjene årligt for at få ophold i Danmark, blev sænket fra omkring 445.000 kroner til 375.000 kroner om året. 

Herudover skulle en række ordninger med aftalen ændres, så flere virksomheder kunne få mulighed for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft på en mere smidig måde - uden unødigt lange sagsbehandlinger. 

Beløbsgrænsen skulle i aftalen fra sidste år imidlertid kun sænkes midlertidigt i tre år, mens det nuværende lovforslag fra SVM-regeringen lægger op til at gøre ordningen permanent. 

Spørgsmål: Hvorfor er det så vigtigt for regeringen, at det skal være permanent? 

”Det er først og fremmest for at give virksomhederne en sikkerhed for, at det ikke bliver en stop and go-politik, hvor man har nogle regler, der gælder i en kort periode, og så er det væk igen,” siger Troels Lund Poulsen. 

”Nu ved virksomhederne, hvad de kan indrette sig efter. Det gør det lettere at lave en rekrutteringsproces, hvor man har en sikkerhed for, at de mennesker, man ansætter, også kan bidrage til gavn for den virksomhed, hvor de måtte være blevet ansat,” siger han. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også