Rigspolitichef genindtræder i tjeneste efter minksag

Thorkild Fogde er fredag genindtrådt i tjenesten som rigspolitichef efter tjenstligt forhør.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Ritzau

Rigspolitichef Thorkild Fogde genindtræder i tjenesten, oplyser Justitsministeriet. Fogde har været fritaget for tjeneste i forlængelse af Minksagen.

I forlængelse af Minkkommissionens beretning blev Thorkild Fogde genstand for tjenstligt forhør, som skulle klarlægge, hvorvidt han havde begået nogen tjenstlige forseelser i forbindelse med myndighedernes ageren i Mink-sagen.

Konklusionen er, at det har han ikke.

”Forhørsledelsen med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam i spidsen er nået frem til, at Thorkild Fogde ikke har begået nogen tjenesteforseelse. Jeg har naturligvis lagt forhørsledelsens konklusion til grund. Rigspolitichef Thorkild Fogde vil på den baggrund genindtræde i tjenesten,” lyder det fra justitsminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.

Minkkommissionen konkluderede i sin beretning, som kom i juni sidste år, at der kunne rejses tjenesteretslige sager mod ti embedsmænd i forbindelse med Minksagen.

En af de ti embedsmænd var Thorkild Fogde. Herefter blev der indledt et tjenesteligt forhør af rigspolitichefen, og han blev fritaget fra tjeneste.

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har med bistand fra Kammeradvokaten behandlet sagen om det tjenstlige forhør på justitsministerens vegne.

Justitsministeriet har delt et uddrag af forhørsledelsens vurdering sammen med pressemeddelelsen.

Her fremgår det blandt andet, at forhørsledelsen vurderer, at Thorkild Fogde ikke havde grund til at betvivle, at Rigspolitiets indsats ikke gik videre, end der var hjemmel til i dagene 5.-7. november 2020 og umiddelbart før og efter.

Derudover tillægges det betydning, at Rigspolitiet ikke stod over for at skulle bistå med tvangs-aflivning af mink i den såkaldte zone 3.

Zone 3 dækker over mink, som hverken var mistænkt for smitte, smittede, eller var på minkfarme som lå mindre end 7,8 kilometer fra en smittet eller mistænkt smittet minkfarm.

Imens Thorkild Fogde har været fritaget for tjeneste, har Lene Frank været konstitueret chef for Rigspolitiet. Hun genindtræder som politidirektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

I et tweet fra Politiforbundet udtaler forbundsformand Heino Kegel, at Politiforbundet glæder sig til at genoptage det gode samarbejde med Thorkild Fogde.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også