Vismænds forslag til CO2-afgift vil koste landmand 6 millioner kroner

En nordjysk mælkeproducent står til en stor ekstra millionregning, hvis De Økonomiske Vismænds forslag til en CO2-afgift bliver en realitet.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Med sine 440 årskøer står mælkeproducent Martin Pinholt over for en millionregning, skulle De Økonomiske Vismænds forslag til en CO2-afgift blive en realitet.

Forslaget lyder på 1100 kr. per ton CO2, og ifølge data fra Arla Gården vil det betyde, at Martin Pinholt vil få en merudgift på 6 mio. kr. årligt på sin bedrift Bygumlund.

Det skriver Effektivt Landbrug.

”Det kan driften ikke bære, og det vil jeg aldrig tillade som virksomhedsejer. Derfor kommer vi med sådan en CO2-afgift til at afskedige 10 mand og udsætte 440 køer. Om fem år har vi ingen husdyr tilbage,” siger Martin Pinholt til mediet.

L&F betragter højere CO2-afgift som et muligt dødsstød

Der kommer årligt 6 mio. kg mælk ud af Bygumlund årligt. Fra 2013 til i dag har Martin Pinholt reduceret bedriftens CO2-aftryk fra 1,22 kg CO2 per kg mælk til 0,92 kg ifølge egne tal.

I sommer blev det aftalt, at en CO2-afgift skulle være på 750 kr. per ton, men det er for lidt, har De Økonomiske Vismænd vurderet i en ny rapport.

”Den nødvendige afgift, der også dækker landbruget, vurderes således at være højere end de 750 kroner for ikke-kvotesektoren,” skriver vismændene med henvisning til aftalen om en CO2-afgift.

Torsten Hasforth, der er seniorøkonom hos tænketanken Concito, giver vismændene ret i, at det er svært at se en vej til at opnå 2030-målsætningen uden en CO2-afgift på landbruget.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også