Styrelse efter kontrol: 15 pct. af kvægejerne får sanktioner for ikke at beskytte kvæg godt nok mod vind og vejr

15 pct. af de kontrollerede i en kampagne fra Fødevarestyrelsen får sanktioner for, at deres udegående kvæg ikke har forhold, der lever op til kravene.
Foto: Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Over 15 pct. af de kvægejere, Fødevarestyrelsen i begyndelsen af året besøgte i forbindelse med en kontrolkampagne, har fået sanktioner for ikke at leve op til kravene for udegående kødkvæg.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

11 pct. af de kontrollerede fik sanktioner, fordi dyrene ikke havde passende tørre hvileområder, eller fordi der ikke var områder med læ for vind og regn. Yderligere 4,5 pct. af ejerne fik sanktioner for at holde kvæg på mudrede opholdsarealer ved bl.a. foder- og vandingspladser.

Fødevarestyrelsen ser dog positivt på, at omkring 85 pct. af de kontrollerede går fri for sanktioner.

”For tre år siden fik ejerne større frihed til at sætte dyr på arealer med mindre naturlig beskyttelse for vejret, forudsat at dyrenes behov for beskyttelse altid kan opfyldes, hvis vejret kræver det. Nu har vi kontrolleret, hvordan reglerne fungerer i praksis, og det positive er, at langt de fleste kvægejere faktisk sikrer dyrene mod dårligt vejr,” siger Christian Strøyer, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

For kødkvæg på stald var der sanktioner til ni pct. af besætningerne for mangel på rene og tørre arealer til dyrene, så dyrene havde våd og gødningsfyldt pels.

”Kampagnen viser, at de fleste kvægejere havde styr på dyrenes behov, da de planlagde for vinteren. Men vores kontrol viser også, at nogle kvægejere skal skærpe opmærksomheden på opholdsarealer. I kolde og regnvåde perioder opstår der hurtigt fugtige og mudrede områder såvel ude som i stald, og så er der risiko for, at gødning og strøelse sætter sig i dyrenes pels. Det er ikke god dyrevelfærd,” siger Christian Strøyer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også