AgriWatch

Mette Frederiksen varsler klima-afgift for landbruget

I sin åbningstale slog statsministeren fast, at landbruget skal pålægges klima-afgift.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Landbruget skal pålægges en klima-afgift.

Det varslede statsminister Mette Frederiksen, da hun tirsdag middag holdt sin åbningstale i Folketinget.

”Vi skal beskytte det danske guld. Vores rene drikkevand. Indføre en CO2-afgift i landbruget. Skabe en helt grøn indenrigsluftfart. Og producere meget mere vedvarende energi”, lød det i statsministerens tale.

Netop åbningstalen er der, hvor statsministeren præsenterer regeringens planer for det kommende folketingsår.

Kort forinden havde Mette Frederiksen malet et endog meget tydeligt billede af, hvorfor en indsats er nødvendig for naturen:

”Vores plante- og dyreliv forsvinder bogstavelig talt for øjnene og næsen af os. Hvis vi ikke gør noget. Så bliver det kun i sangene, at vores børnebørn hører om lærker, viber, engdrag og moser,” konstaterede hun.

Statsministeren gik dog ikke længere ind i, præcis hvordan en afgift for landbruget skal skrues sammen.

Hvor den øvrige del af dansk industri fik en bred politisk aftale, nemlig grøn skattereform, for en CO2-afgift tidligere på året, blev landbruget og de biologiske processer gemt til, at der her i efteråret skal udgives en rapport om, hvordan en eventuel klimaafgift for landbruget kan skrues sammne.

Landbruget har gentagne gange advaret mod indførelsen af en afgift på de biologiske processer, altså dyrenes udledning af klimagasser, eller populært sagt køernes bøvser og prutter. Derimod har landets grønne organisationer længe ønsket netop en afgift for også at øge presset for, at landbruget sænker CO2-udledningen.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch