Sønderjysk landmand står til at tabe 600.000 kroner med ny CAP-reform

Da Landbrugsstyrelsens IT-systemer ikke kan håndtere flere end seks eco-schemes, står sønderjysk landmænd til at miste over en halv million kroner af sin årlige landbrugsstøtte.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Når EU’s nye landbrugsreform træder i kraft fra 2023 står den sønderjyske kalveproducent Christian Schmidt til at tabe 600.000 kr. i årlig landbrugsstøtte.

Det skyldes de såkaldte eco-schemes, hvor en del af støtten kører igennem. For grundet begrænsninger i Landbrugsstyrelsens IT-systemer kan kun et vist antal eco-schemes registreres - og i Christian Schmidts tilfælde ingen af dem, som producenten opfylder.

Derved står han til at miste 20 pct. af sin landbrugsstøtte næste år, skriver Jydskevestkysten.

”Det kan være svært at forstå for en almindelig bondemand i gummistøvler, at vi i et samfund som det danske ikke kan håndtere flere. Helt grundlæggende er det jo ikke, fordi jeg ikke kan se, at der skal ske en omlægning af støttesystemet. Problemet er, at støtten forsvinder ud af kvægsektoren,” siger Christian Schmidt til mediet.

Ifølge landbrugsminister Rasmus Prehn har det været kendt fra starten, at Landbrugsstyrelsen var nødt til at lægge ud med få eco-schemes af administrative hensyn.

”Vi har vidst, at når Landbrugsstyrelsen skulle lave et helt nyt IT-setup til at facilitere ordningen, så ville der være en fase, hvor vi skulle udbygge nye modeller, før det rigtigt kommer i mål. Så vi er jo også på den her tur for netop at lytte til Christian og andre landmænd og identificere de konkrete udfordringer, der er -og de udfordringer må vi tage tilbage på det politiske værksted og kigge på, om der er noget, vi kan gøre ved,” siger ministeren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også