Mejeriforening om feta-dom: "Kan få vidtrækkende konsekvenser"

Danske mejerier må ikke længere eksportere ost under Feta-navnet på markeder udenfor EU. Det skaber frustration hos Mejeriforeningen. (Rettet)
Foto: Ole Lind
Foto: Ole Lind

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at Mejeriforeningen håber, ”at den danske stat vil anke dommen”. Fødevareministeriet oplyser dog, at det ikke er en mulighed. Derfor er artiklen rettet.

Danmark har ifølge en ny afgørelse fra EU-Domstolen begået traktatbrud ved at undlade at forhindre eksport af ost under betegnelsen feta fremstillet i Danmark til markeder udenfor EU.

Afgørelsen ærgrer naturligvis Mejeriforeningen.

”Med denne dom blander EU sig i praksis i, hvad danske virksomheder aftaler med kunder uden for EU. Det kan få vidtrækkende konsekvenser,” udtaler Kirsten Holm Svendsen, direktør i Mejeriforeningens Bruxelles kontor, i en pressemeddelelse.

Siden 2007 har Grækenland haft eneret på Feta-navnet inden for EU. Den nye dom fra EU-domstolen understreger dog, at beskyttelsen også gælder på markeder uden for det europæiske fællesskab. Det skaber bekymring i Mejeriforeningen.

”Ofte er det modtagerlandets lovgivning, der er udgangspunktet for, hvilken betegnelse osten skal sælges under. Kan vi ikke følge den, så mister vi det pågældende marked,” lyder det fra fra direktør Kirsten Holm Svendsen.

Betegnelsen feta blev i 2002 registreret som beskyttet oprindelsesbetegnelse. Lige siden har betegnelsen været forbeholdt ost, som har oprindelse i bestemte områder i Grækenland og Cypern.

I Danmark bliver såkaldt dansk feta solgt som eksempelvis salattern eller hvid ost, fordi det bliver solgt på EU’s indre marked. Men til lande uden for EU har nogle danske mejerier altså brugt betegnelsen feta om osten.

Og det er altså i strid med reglerne, fastslår EU-Domstolen endeligt torsdag.

AgriWatch har uden held forsøgt at få kommentarer til afgørelsen fra Arla, Mammen Mejerierne og Nordex Food.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også