346 millioner sulter i Afrika: Røde Kors advarer om global krise

Sultkrise for millioner af afrikanere er en følge af konflikt, politisk ustabilitet, klimakrise og pandemi.
En kvinde sorterer korn i en flygtningelejr i Adadle-distriktet i Somali- regionen i Etiopien. 346 millioner mennesker i Afrika har ikke nok mad, siger Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC, som har udsendt en advarsel om en truende global sultkrise. | Foto: World Food Programme/Reuters
En kvinde sorterer korn i en flygtningelejr i Adadle-distriktet i Somali- regionen i Etiopien. 346 millioner mennesker i Afrika har ikke nok mad, siger Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC, som har udsendt en advarsel om en truende global sultkrise. | Foto: World Food Programme/Reuters
AF RITZAU

346 millioner mennesker i Afrika har ikke nok mad, siger Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC, som har udsendt en advarsel om en truende global sultkrise.

”Vi står over for en presserende og stadigt mere forværret global krise omkring fødevaresikkerhed - specielt i dele af Afrika og Mellemøsten,” siger ICRC-chef Robert Mardini ifølge dpa.

Sultkrisen er en følge af væbnede konflikter, politisk ustabilitet, klimakrise og følger af coronapandemien.

”Uden en samordnet indsats risikerer vi, at det udvikler sig til en humanitær krise med ufattelige menneskelige omkostninger,” siger Robert Mardini.

Det er ikke mindst krigen i Ukraine, som har forværret fødevarekrisen. I Somalia alene står import fra Ukraine og Rusland for 90 pct. af landets hvede.

Afrika står også overfor den værste tørke i 40 år, hvilket har forværret sultkrisen yderligere.

USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, siger, at Ruslands blokade af ukrainsk korneksport bidrager kraftigt til den tiltagende fødevarekriser.

”Vi ser resultatet af den russiske aggression i Ukraine overalt. Det kan have bidraget til den dybe krise i Sri Lanka, og vi er bekymrede for de implikationer, det kan have forskellige steder i verden,” sagde Blinken, da han i weekenden besøgte den thailandske hovedstad, Bangkok.

Den amerikanske udenrigsminister gentog et krav til Rusland om at lade omkring 20 millioner ton korn komme ud af Ukraine.

Han sagde, at udviklingen i Ukraine også har haft indvirkninger på udviklingen i Thailand. Her er priserne på kunstgødning blevet ”skyhøje” på grund af russernes blokade i Ukraine.

”Det har stor betydning - navnlig i et dynamisk landbrugsland som Thailand, hvor mangel på kunstgødning betyder mindre høstudbytte og dermed stigende priser,” sagde den amerikanske udenrigsminister.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også