Arla-tillidsmand om fyring af fagforeningsmedlem: Det er ikke i orden

Arbejdsgivere skal ikke bestemme, hvilken fagforening deres medarbejdere skal være medlem af, mener en fællestillidsmand hos Arla Foods. Mejerigiganten er tavs.
Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix
Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix
AF FAGBLADET 3F, VIDEREFORMIDLET AF RITZAU

Behandlingen af en staldmedarbejder hos en af landets allerstørste mælkeproducenter møder kritik.

Medarbejderen blev fyret dagen efter, at han havde nægtet at føje sin arbejdsgivers melding om, at han skulle melde sig ud af 3F. Bag fyringen stod landmand og medejer af Hejrskov Mælk ApS Torben Pedersen, der i stor stil leverer mælk til mejerigiganten Arla Foods fra to gårde ved Holsted i Sydjylland.

Kritikken af landmanden kommer fra fællestillidsrepræsentanten hos Arla Foods på Nr. Vium Mejeri ved Videbæk i Vestjylland, Preben Engedal.

"Hvis det forholder sig sådan, som det er beskrevet af Fagbladet 3F, er det ikke i orden. Ingen arbejdsgivere skal spinde guld på andres elendighed. Jeg har ikke noget imod, at virksomheder tjener penge, hvis de gør det på en ordentlig måde," siger han Fagbladet 3F og fortsætter:

"Jeg fatter ikke de arbejdsgivere, der behandler deres medarbejdere sådan her. Der er penge i at gøre det ordentligt. Hvis der er ordnede forhold, giver det trivsel på arbejdspladsen. Og det kommer der en bedre bundlinje ud af."

Ifølge Florin Porosnicu begyndte han at arbejde hos Hejrskov Mælk ApS i november 2017. Lønnen var 50 eller 60 kroner i timen ifølge rumæneren - og lønopgørelser fra virksomheden.

I oktober 2018 sagde landmand Torben Pedersen direkte til Florin Porosnicu, at rumæneren ikke kunne være medlem af 3F. Men staldmedarbejderen svarede, at han ikke ønskede at forlade 3F. Dagen efter fyrede landmanden rumæneren - med henvisning til “omstrukturering, da der ikke er arbejde nok om vinteren.”

Det fremgår af lydoptagelser fra møder mellem landmand Torben Pedersen og Florin Porosnicu, som rumæneren har optaget.

Efterfølgende har Hejrskov Mælk ApS i 2019 fyret mindst fire andre 3F’ere.

I Danmark er det en grundlovssikret menneskeret at kunne oprette og være med i foreninger.

Loven om foreningsfrihed på arbejdsmarkedet beskytter arbejderes foreningsfrihed ved at forbyde arbejdsgivere at lægge vægt på, om medarbejdere er medlem af en forening - og i så fald hvilken. Det er altså op til den enkelte medarbejder at beslutte, hvilken fagforening vedkommende vil være med i.

På den baggrund vil 3F Kongeåen, hvor Florin Porosnicu er medlem, nu rejse en sag for overtrædelse af loven om foreningsfrihed mod virksomheden Hejrskov Mælk ApS.

Den beslutning bakker fællestillidsrepræsentant hos Arla Foods, Preben Engedal, op om.

"Arbejdsgivere skal ikke bestemme, hvilken fagforening folk skal være medlem af. Jeg kan heller ikke som tillidsrepræsentant bestemme, om folk skal være med i 3F, selvom jeg synes, at det er en god idé. Sådan er reglerne."

Ifølge LandbrugsAvisen leverede Hejrskov Mælk ApS i 2018 i alt 22 millioner liter mælk til mejerikoncernen Arla Foods - og kunne dermed dække halvdelen af Bilkas salg af frisk mælk.

Landmand Torben Pedersen medvirker i artiklen fra marts 2019, hvoraf det også fremgår, at Hejrskov Mælk ApS var i gang med at udvide bedriften, så virksomheden i løbet af 2019 kom til at råde over plads til 2.500 køer.

Arla Foods går ofte meget op i dyrevelfærd. Men ledelsen hos mejerigiganten er meget fåmælt om sagen og forholdene for medarbejderne hos medejer af Hejrskov Mælk ApS Torben Pedersen.

"Det er en sag mellem ham og 3F. Han er en individuel virksomhed. Så det har vi ikke nogen kommentarer til," siger pressechef Åse Andersson.

Spørgsmål: Har I ikke en CSR-politik over for jeres leverandører?

"Jo. Vi går naturligvis ud fra, at vores andelshaver overholder gældende lovgivning. Men ud over det har vi ikke nogen kommentarer til sagen," siger pressechefen.

Spørgsmål: Hvorfor har I ikke nogen kommentarer? Han leverer mælk til jer. Han er medejer hos jer?

"Det er korrekt. Han er en af de næsten 10.000 andelshavere, vi har," siger Åse Andersson.

Landmand Torben Pedersen har tidligere i en e-mail til Fagbladet 3F oplyst, at hans medarbejdere kan være medlem af den fagforening, som de har lyst til.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter