Kvælstofudledning til vandmiljøet skal reduceres

Ny opgørelse fra Miljøstyrelsen og Landbrugsstyrelsen giver en status på, hvordan forskellige tiltag er med til at forhindre kvælstof i at løbe ud i vandmiljøet.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen

Ansøgningsfristen for tilskud til projekter, der kan bidrage til at reducere kvælstofudledningen til drikkevandet, er nu udløbet.

Miljøstyrelsen og Landbrugsstyrelsen seneste opgørelse viser, at der er ansøgt om tilskud til projekter, der kan reducere kvælstofudledningen med godt 1400 ton.

Konkret er der ansøgt om tilskud til kvælstofområder, minivådområder, lavbundsprojekter og skovrejsning, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Helt præcist, er der tale om projekter, der forhindre 1.410 ton kvælstof i at blive udledt, som ville ellers havne i danskernes drikkevand. I 2021 var den forventede målsætning at nå en reduktion på godt 1500 ton. De 1410 ton svarer derfor til 93 pct. af den målsætning de to styrelser har.

Projekterne går under betegnelsen ”kollektive virkemidler”, og er en række tiltag, som landbrugere frivilligt biddrager med for i fællesskab at nå målet om at forbedre vandmiljøet.

Langt størstedelen er endnu ikke realiseret

Ud af de mange projekter, der er ansøgt til, er der kun tale om få projekter, der allerede er realiseret. Og derved kun 130 ton kvælstof, der er blevet forhindret i at løbe i vandet.

De resterende godt 1300 ton er fra projekter, der er godkendt, men endnu ikke ført ud i livet samt projekter, der på tidpunktet for opgørelsen ikke var godkendt.

Forklaringen på den lave realisering er, at projekterne er komplekse. Derfor går derfor ofte en årrække, før de er fuldt gennemførte. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også