Kina ønsker amerikansk handelsfleksibilitet på grund af epidemi

Udbruddet af coronavirus, der har bredt sig fra Wuhan i Kina til flere steder i verden, betyder nu, at Kina overvejer at anmode USA om fleksibilitet i den nyligt underskrevede handelsaftale, skriver Bloomberg.
Foto: Mark Ralston/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Mark Ralston/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Blot få uger efter at USA og Kina officielt underskrev den delvise handelsaftale, fase 1, som landene sidste år blev enige om, overvejer de kinesiske myndigheder at anmode USA om fleksibilitet i forhold til de forpligtelser, som Kina har påtaget sig i aftalen.

Det skriver Bloomberg News med henvisning til unavngivne kilder.

Baggrunden er udbruddet af virus-epidemien i Wuhan, hvor landet har lukket flere store byer helt ned for at forhindre yderligere spredning af coronavirusset. Det påvirker landets økonomi kraftigt, da kineserne bliver hjemme, og da udlandet suspenderer samarbejdet med Kina i udbredt grad.

I handelsaftalen, som blev undertegnet den 15. januar i Washington, har en klausul om, at de to lande kan konsultere omkring forpligtelserne "i tilfælde af en naturkatastrofe eller en anden uforudsigelig hændelse" forsinker en af parterne i at opfylde aftalen.

Det er uklart, om Kina formelt har bedt om samtaler, men det er planen, at spørge til det på et tidspunkt, erfarer Bloomberg News.

Et af de kinesiske løfter i handelsaftalen er, at landet over to år vil købe amerikanske varer for 200 mia. dollar mere end niveauet i 2017, inden handelskrigen brød ud. beløbet er fordelt med 76,7 mia. dollar ekstra i 2020 og 123,3 mia. dollar mere i 2021.

Et af de produkter, Kina har forpligtet sig til at købe er sojabønner fra amerikanske farmere. Landet er en af de største importerer af sojabønner i verden, og efter udbruddet af coronavirus blev kendt, er prisen på soja faldet ni handelsdage i træk, fordi investorerne spår lavere efterspørgsel fra landet.

De kinesiske aktier mistede mandag 2500 mia. kr. i værdi, da markedet faldt 8 pct. på første handelsdag efter det kinesiske nytår, selv om landets centralbank over weekenden annoncerede, at den pumper 1200 mia. kr. ind i økonomien. Samtidig var der forlydender om, at landet vil sænke sit vækstmål for 2020 på grund af sygdomsudbruddet.

"Ønskede du at vide, hvad en reel afkobling fra Kina ville se ud, eller hvordan et "hvad nu hvis alle bare blev hjemme og ikke købte noget?" tankeeksperiment ser ud? Her har du det, folkens," siger Michael Every, strateg hos hollandske Rabobank, til Reuters.

Amerikansk kødeksport til Japan ventes at vokse 

Danish Crown lukker Kina-fabrik på grund af virus-karantæne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter