AgriWatch

Aktieanalytiker om Novozymes: Ny nedjustering overrasker mig ikke voldsomt

Novozymes nedjusterer onsdag aften forventningerne til 2019, og det kommer ikke som en stor overraskelse for aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er et særdeles hårdt år for Novozymes, som har haft flere forhold imod sig, og derfor kommer selskabets nedjustering onsdag aften ikke som den store overraskelse for Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker hos Alm. Brand Markets.

"Selvfølgelig er jeg overrasket over, at den kommer så hurtigt, men selv ved selskabets sidste nedjustering lå man i min optik rimelig aggressivt på forventningerne, og der var virkelig noget, der skulle vende i andet halvår."

"Man skulle virkelig lykkedes med nye produktlanceringer inden for selskabets vaskemidler, og der skulle løbes stærkt. Så det overrasker mig ikke voldsomt, for den latente risiko for en nedjustering lå der stadigvæk," siger Michael Friis Jørgensen.

Novozymes meddelte onsdag aften efter markedets lukning, at selskabet dropper forventningerne om vækst i 2019. I stedet ser virksomheden nu den organiske omsætningsvækst for året lande i intervallet -2-0 pct. mod en tidligere forventning om 1-3 pct. for året.

På samme tid venter Novozymes nu en overskudsgrad på 27-28 pct. og en udvikling i årets resultat på -5-0 pct.

Nedjusteringen er et resultat af blandt andet volatile markeder inden for ethanol i USA samt salg til landbruget, lyder det fra selskabet.

"Vi har stadig ikke set de her ændringer af amerikanske regler for bio-fuel, og emerging markets ser også stadig rigtig tunge ud. Det er nogle af de ting, som virkelig har trukket væksten ned i starten af året."

"Der er jo noget, der tyder på, at de ting, som Novozymes skulle have til at vende i andet halvår, ikke er lykkedes, og nu er man nogenlunde skåret ind til benet. Det vil sige, at ved de seneste nedjusteringer har selskabet kunnet holde skindet på næsen rent indtjeningsmæssigt, når de kom med de her toplinjenedjusteringer, men nu er der ikke så meget fedt at skære af, så nu går det også ned på bundlinjen," forklarer Michael Friis Jørgensen.

Han peger på, at der fremadrettet ligger en udfordring for Novozymes i at vende fortællingen om vækst efter et så udfordrende år.

"Det bliver meget svært for dem at fortælle den her historie om, at allerede fra næste år vil nye produkter og nye vækstinitiativer sparke gang i væksten igen."

"Det store problem er, at man er i gang med en fortælling om, at næste år så kommer man op i vækstgear igen, men det er bare ikke godt at levere så mange nedjusteringer på et år, så det er nok noget, der kommer til at gøre relativt ondt på aktien torsdag, selv om markedet ikke have udelukket endnu en nedjustering," vurderer Michael Friis Jørgensen.

Novozymes nedjusterer igen forventningerne til væksten

Novozymes stiger efter udtalelser om øget bioethanol i USA 

Mere fra AgriWatch

Krenkerup Gods dropper økologien

I 2017 valgte Krenkerup Gods på Lolland at omlægge en del af planteavlen til økologisk drift, men nu bliver den beslutning dog rullet tilbage. "Hovedårsagen er, at der ikke er penge i det," lyder begrundelsen.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch