Arbejdstilsynet vil indsamle tips og tricks for at forhindre arbejdsulykker

Ulykkerne kan forebygges, lyder det fra Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse. For at gøre det, vil tilsynet indsamle og videreformidle konkrete råd fra landmænd. 
Ulykker i sektoren sker ofte i forbindelse med brugen af store maskiner. | Foto: PR / Arbejdstilsynet
Ulykker i sektoren sker ofte i forbindelse med brugen af store maskiner. | Foto: PR / Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet kommer nu med en kampagne målrettet landbruget, som skal hjælpe med at bekæmpe ulykker i sektoren. Her opfordrer tilsynet til, at landmænd deler tips og ruiner med hinanden. 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra tilsynet. 

Arbejdstilsynet vil derfor indsamle de konkrete tips og dele dem på sociale medier og egen hjemmeside. Størstedelen af ulykker i landbruget sker i kontakt med ”stærke maskiner og tunge dyr”, lyder det. 

”Fælles for ulykkerne er, at de kan forebygges. Og vi ved, at et af de bedste værn mod ulykker er de samtaler og aftaler, man laver med hinanden på arbejdspladsen, fordi det som regel er de tiltag, der giver mening i praksis.” 

”I Arbejdstilsynet har vi rigtig meget viden og data om, hvor ulykkerne sker på tværs af bedrifterne, men landmanden er ekspert på sin egen bedrift og har løsningerne. Derfor har vi valgt at gå en ny vej og invitere landmændene til at dele deres egne gode løsninger”, udtaler Lars Uldall Beck, souschef i Arbejdstilsynet.

Som tidligere beskrevet af AgriWatch, er landbrugssektoren hårdt præget af arbejdsulykker sammenlignet med andre sektorer. Det fik tidligere på året beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til at nedsætte en ekspertgruppe, som skal undersøge årsagerne til de alvorlige arbejdsulykker. 

I forbindelse med en foreløbig opgørelse over ulykkerne i 2024, fortalte tilsynschef Mikael Stark Henriksen til AgriWatch, at man ville slå hårdere ned på fejl og mangler i udvalgte områder for at bringe antallet af ulykker ned.

”Vi får en mere håndfast tilgang på nogle områder, hvor vi tidligere har haft mere dialog og vejledning med virksomheden for at få dem til selv at få tingene i orden. Det har vist sig, at det måske ikke er helt nok, så nu trykker vi hårdere til på nogle områder, hvor vi synes, der skal ske en forandring, fordi det er der ulykkerne sker,” lød det fra Mikael Stark Henriksen. 

Landbrug & Fødevarer meddelte i den forbindelse, at det er ”afgørende” at erhvervet kan tilbyde attraktive arbejdspladser med gode arbejdsmiljøer. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler