Flere landmænd sikrer sig mod usikkert vejr

Efter flere år med omskifteligt vejr, begynder flere landmænd at forsikre sig mod store tab på markerne, melder Topdanmark. 
Topdanmark lancerede afgrødeforsikringen tilbage i 2019. | Foto: Jens Dresling
Topdanmark lancerede afgrødeforsikringen tilbage i 2019. | Foto: Jens Dresling

Antallet af landbrugskunder, der i år har tegnet en afgrødeforsikring er mere end tredoblet hos Topdanmark siden sidste år. 

Hvor 5 pct. af relevante landbrugskunder forsikrede deres afgrøder mod en fejlslagen høst, er det tal steget til 18 pct. i år, skriver Topdanmark i en pressemeddelelse. 

”Der er ingen tvivl om, at sidste års vejrbegivenheder var et wakeupcall for en del landmænd, hvilket har fået flere til at forsikre deres afgrøder mod for eksempel tørke og store mængder regn,” udtaler Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark, i pressemeddelelsen.

En afgrødeforsikring dækker potentielt udbyttetab på landmandens afgrøder, som er forårsaget af udefrakommende faktorer. Forsikringen kan tegnes med en dækningsgrad på enten 15, 20 eller 30 pct., og overstiger udbyttetabet procentgraden, får landmanden dækket hele høsten uden selvrisiko. 

Stigningen i tegnede forsikringer kommer efter et 2023 fyldt med tørke, regn og snestorme. De ekstreme vejrfænomener slog et hul i kassen hos flere forsikringsselskaber, men også landbruget husker 2023 som et år med ugunstigt vejr. 

”Det er et grundvilkår som landmand, at vejret er omskifteligt, men vi forventer, at endnu flere landmænd vil tegne en afgrødeforsikring i fremtiden, i takt med at vejret forventes at blive mere ekstremt. Med en afgrødeforsikring kan landmænd sikre, at de ikke taber penge efter en fejlslagen høst på grund af en række eksterne forhold,” lyder det fra Preben Rasmussen i meddelelsen.

Topdanmark er et af landets største forsikringsselskaber og forsikrer godt hvert andet landbrug i Danmark, oplyser selskabet. 

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også