Ny dom til fynsk landmand for grov behandling af dyr

Retten i Odense har udmålt bøder på i alt 832.400 kroner i sag om dårlig behandling af grise og kvæg.
Sagen angår blandt andet 33 kvæg, som en vinter med sne og frost ikke fik ly og tørt leje, ligesom de ikke havde tilstrækkelig adgang til foder og vand. | Foto: Benny Kjølhede
Sagen angår blandt andet 33 kvæg, som en vinter med sne og frost ikke fik ly og tørt leje, ligesom de ikke havde tilstrækkelig adgang til foder og vand. | Foto: Benny Kjølhede
AF RITZAU

En fynsk landmand er igen blevet dømt for at behandle sine dyr uforsvarligt. Manden har overtrådt loven om dyrevelfærd, både når det gælder grise og kvæg, oplyser Fyns Politi.

Bøden til landmanden og hans to selskaber løber samlet op i 632.400 kr., mens en vognmand er blevet idømt en bøde på 200.000 kr. Dommen er afsagt mandag af Retten i Odense.

Såvel landmanden selv som det ene af de to selskaber er tidligere blevet dømt, oplyser anklagemyndigheden ved Fyns Politi. Også vognmanden har allerede domme bag sig.

Sagen angår blandt andet 33 kvæg, som en vinter med sne og frost ikke fik ly og tørt leje, ligesom de ikke havde tilstrækkelig adgang til foder og vand. Disse dyr blev ifølge rettens dom udsat for uforsvarlig behandling.

En afmagret tyr, som knapt kunne holde sit hoved hævet, og en stærkt afkræftet ko, som fik en kalv i sneen, blev udsat for groft uforsvarlig behandling, har retten ifølge anklagemyndigheden slået fast.

Samme type af lovbrud — altså ikke bare uforsvarlig, men groft uforsvarlig behandling — gik ud over fire grise, som blev transporteret til et slagteri.

Her konstaterede en dyrlæge, at dyrene var i så dårlig stand, at de knapt kunne bevæge sig og aldrig burde have været udsat for transporten.

Senere undersøgelser viste, at de formentlig havde haft smerter i op til 14 dage, oplyser anklageren, Maria Fanø-Fredeløkke.

Landmanden erkendte et par mindre forhold i sagen, men nægtede sig i øvrigt skyldig. Vognmanden mødte ikke frem til sagen, oplyser hun.

Som beviser indgik blandt andet flere fotos og en video optaget under et kontrolbesøg.

Under sagen har anklagemyndigheden ikke nedlagt påstand om, at landmanden skulle frakendes retten til at have med dyr at gøre.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også