Novo Nordisk Fonden skyder trecifret millionbeløb i kamp mod lattergasudledninger

Ny platform skal teste kendte og nye metoder til at nedbringe lattergasudledning.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen

Novo Nordisk Fonden giver Danmarks Teknologiske Institut en bevilling på op til 134 millioner kroner over de næste fem år til etablering af en innovationsplatform kaldet ’SmartField’.

Platformen skal afprøve og verificere kendte og nye løsninger i form af dyrkningsmetoder, gødskningsteknologi og for eksempel lovende biologiske produkter, der begrænser udledningen af lattergas.

Lattergas udgør næsten halvdelen af markbrugets drivhusgasudledning og over en fjerdedel af landbrugets samlede udledning ifølge Seges Innovation.

Det skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

“Løsningerne findes, vi skal bare have bekræftet deres potentiale og fremskyndet deres implementering. Smartfield har potentialet til at sikre betydelige ændringer på flere niveauer, fra individuelle bedrifter til lovgivning og regulering, hvilket muliggør en potentiel reduktion på 20-30 pct. i N2O-udledningen (lattergas, red.) fra danske landbrugsmarker inden 2030,” udtaler Claus Felby, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden.

Med i projektet er også en række ministerier som Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

”Nedbringelse af udledningen af lattergas fra landbrugsjorder er et kerneelement i den grønne omstilling af dansk landbrug. Vi tror på, at SmartField-platformen vil blive et afgørende værktøj til at identificere løsninger til at reducere lattergasudledningen, ideelt set uden at gå på kompromis med udbytter i marken,” udtaler Jacob Jensen, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også