Sønderjyske landmænd vil etablere grøn energipark

Gruppen af landmænd vil bygge biogas- og pyrolyseanlæg sammen med Agri Energy, der har mål om at bygge en række biogene energiparker. Opdateret.
Foto: Pr-foto: Agri Energy Syd
Foto: Pr-foto: Agri Energy Syd

En række sønderjyske landmænd går sammen om at undersøge muligheden for at etablere en ny energipark baseret på biogas- og pyrolyseanlæg tæt på Tønder.

Selskabet hedder Agri Energy Syd og kobler sig således på Agri Energy, der har en ambition om at skabe et nyt andelsselskab for landbrugets pyrolyseanlæg.

Det skriver gruppen af landmænd i en pressemeddelelse.

Agri Energy Syd ApS er stiftet af fem lokale landmænd, der både driver mælkeproduktion, griseproduktion samt planteavl. Foruden formand Christian Jacobsen tæller bestyrelsen Knud Kappel Petersen, Henning W. Jacobsen, Claus Erlang og Emiel Broeders.

Christian Jacobsen fortæller til AgriWatch, at planerne udspringer af ønsket om at imødegå en CO2-afgift på landbruget.

”Der er en stor interesse omkring den grønne omstilling og CO2-afgiften, men det handler også om at have en model, hvor landbruget har ejerskabet. Ikke en kapitalfond eller andre investeringsselskaber, som høster hele økonomien og æren, mens vi bare er leverandører,” siger han.

Planen er, at energiparken bliver opført på et 20 hektar stort areal lige øst for Rangstrup. Ifølge pressemeddelelsen vil det reducere CO2-udledning med omkring 500.000 ton om året. Christian Jacobsen fortæller til AgriWatch, at der er indsendt ansøgninger til Tønder Kommune.

Skal rejse en mia. kr.

I januar meddelte Agri Energy, at selskabet sammen med landmænd ville bygge biogas- og pyrolyseanlæg i hele landet. Hver energipark kræver en investering på omkring en mia. kr., lød det.

Det nye selskab leder nu efter flere leverandører, som vil være med til at spytte penge i projektet.

Christian Jacobsen erkender dog, at det bliver svært at finde pengene i landbruget i Sønderjylland.

”Vi kan ikke på stående fod selv samle pengene, så vi skal finde ordninger, hvor vi kan låne penge og har medinvestorer. Der er en finansieringsmodel i samarbejde med Agri Energy, hvor der kommer en hel del fra lånefinansiering, og Agri Energy også er med,” siger Christian Jacobsen.

Anlægget skal efter planen kunne håndtere 250.000 ton tørstof. 

Agri Energy har også underskrevet en projektaftale om et lignende anlæg ved Slagelse. Selskabets første anlæg ligger ved Vrå.

Opdateret med kommentar fra bestyrelsesformand Christian Jacobsen kl. 10.58.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også