Britisk grænsekaos forsinker fødevarefragt

Lastbiler fyldt med letfordærvelige fødevarer, herunder kød og planteprodukter, holder på grænsen til Storbritannien i op til 20 timer som følge af IT-nedbrud.
IT-nedbrud har ført til, at dokumenter ved den britiske grænseovergang ved Dover skal tjekkes manuelt - noget, der har store konsekvenser for lastbiler fyldt med letfordærvelige varer. | Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
IT-nedbrud har ført til, at dokumenter ved den britiske grænseovergang ved Dover skal tjekkes manuelt - noget, der har store konsekvenser for lastbiler fyldt med letfordærvelige varer. | Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix

Gentagne nedbrud i de britiske myndigheders IT-systemer har sat grænseovergangen ved Dover under pres, og lastbiler med letfordærvelige fødevarer holder som følge i kø i op til 20 timer med store konsekvenser for varernes i forvejen begrænsede holdbarhed. 

Ifølge The Guardian har det fået selskaber til at beskrive myndighedernes nye grænsekontrol, der er iværksat som led i brexit, som en ”katastrofe.” 

Det nye system og grænsekontrollen, der trådte i kraft ved indgangen til maj, fik allerede inden igangsættelsen hård medfart, da flere europæiske producenter, herunder også danske, udtrykte bekymring om et ufærdigt system tilbage i januar, hvor de første af de nye toldregler trådte i kraft. 

Dengang blev det gjort reglen, at europæiske fødevareproducenter skal forudregistrere for at kunne eksportere til Storbritannien.

Brexitbøvl kan koste Chrisfish på omsætningen

I starten af maj blev der så indført fysisk kontrol af fødevarer og planter, der ankommer til grænsen til Storbritannien - noget, der både medfører bøvl og potentielt også en ekstraregning til producenter, der må sende ekstraregningen videre til forbrugerne. 

De mange IT-nedbrud har ført til, at dokumenter må kontrolleres manuelt, men det britiske miljø-, fødevare-, og landbrugsministerium oplyser ifølge avisen, at man arbejder på at løse problemerne.

(Denne artikel er skrevet af AgriWatchs søstermedie FødevareWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Photo: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også