Målet for udtagning af landbrugsjord er kommet et skridt nærmere

På et halvt år er der givet tilsagn om tilskud til projekter på yderligere 17.600 hektar.
Lavbundsjord skal udtages i stor stil i årene frem som en del af den grønne omstilling. | Foto: Marius Renner/Ritzau Scanpix
Lavbundsjord skal udtages i stor stil i årene frem som en del af den grønne omstilling. | Foto: Marius Renner/Ritzau Scanpix

Det går fremad med at udtage lavbundsjorder.

Nye tal viser ifølge Fødevareministeriet, at projekter svarende til ca. 56.200 hektar lavbundsjorder inkl. randarealer enten er færdigetableret, under realisering eller under forundersøgelse til etablering. Der er dermed givet tilsagn om tilskud til projekter på yderligere ca. 17.600 hektar siden seneste opgørelse i november 2023, skriver ministeret i en pressemeddelelse.

Ambitionen er, at 100.000 hektar lavbundsjorder inkl. randarealer skal udtages eller vådgøres frem mod 2030. 

Udtagning af lavbundsjorder er væsentlig for at nå målsætningen om at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser med 55-65 pct. i forhold til udledningen i 1990. 

”Vi ved, hvor vigtig lavbundsindsatsen er for at fortsætte den grønne omstilling af landbruget. Derfor er jeg meget glad for at se, at der fortsat er fremdrift i udtagningen, og at flere og flere lavbundprojekter bliver sat i gang, så vi faktisk er mere end halvvejs i forhold til vores ambition. Det understreger en stor velvillighed fra landmændene til at indgå i projekterne og lægge jord til den grønne omstilling også på dette punkt,” siger fødevareminister Jacob Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Få hektarer er ifølge den seneste opgørelse opgjort som færdigetablerede lavbundsjorder. Men det er der en god forklaring på, skriver ministeriet i pressemeddelelsen. 

Reelt set er der således flere lavbundsarealer fysisk udtaget, end der fremgår af antal hektar færdigetablerede lavbundsjorder inkl. randarealer. Det skyldes bl.a., at projektarealerne først skal tinglyses som permanente vådområder, inden der udbetales tilskud. Først herefter kan et projekt indgå i statistikken over færdigetableret projekter. Det tager typisk 4-7 år, fra der igangsættes forundersøgelser på et lavbundsprojekt, til projektet er færdigetableret, oplyser ministeriet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også