Goodvalley har trecifret millionbeløb fanget i Ukraine

Landbrugskoncernen har trecifret millionbeløb låst i Ukraine, som ikke kan sendes ud af landet. Afbetaling af lån afhænger derfor fuldstændig af den polske forretning.
Goodvalley har et trecifret milliionbeløb i Ukraine, som ikke kan hives hjem til Danmark. | Foto: Peter Hove Olesen
Goodvalley har et trecifret milliionbeløb i Ukraine, som ikke kan hives hjem til Danmark. | Foto: Peter Hove Olesen

Den danske landbrugskoncern Goodvalley, der driver landbrug i Polen og Ukraine, har et trecifret millionbeløb bundet i Ukraine, som ikke kan hives hjem til Danmark. 

Det fremgår af regnskabet for Goodvalley, som for nylig blev offentliggjort.

Heri skriver Goodvalley, at det ukrainske datterselskab ”besidder likvide midler på 199 mio. kr., som datterselskabet på nuværende tidspunkt ikke må flytte ud af Ukraine.”

Ukraine har indført en række restriktioner på at trække penge ud af det krigsramte land, som betyder, at indtjeningen i den ukrainske del af forretningen ikke må forlade landet. Pengene kan fortsat bruges i den ukrainske forretning.

Dermed er over halvdelen af landbrugskoncernens likvider på 377 mio. kr. ved årsskiftet bundet i Ukraine uden mulighed for at trække pengene ud. 

Goodvalley har ikke ønsket at stille op til interview.

Den ukrainske del af forretningen havde en omsætningsfremgang fra 526 mio. kr. i 2022 til 646 mio. kr. i 2023. samt et justeret ebitda på 254 mio. kr. i 2023 mod 153 mio. kr. året før.

Selskabet i Ukraine tæller ni bedrifter, et biogasselskab, 14.000 søer og 13.000 hektar. 

Goodvalley henter størstedelen af sin omsætning på i alt to mia. kr. i Polen. Landbrugskoncernen omsatte i 2023 for 1,2 mia. kr. i Polen. Dertil henter Goodvalley 170 mio. kr. i omsætning i resten af verden.

Afhængig af polsk indtjening

At Goodvalley ikke kan trække penge ud af Ukraine, betyder også, at koncernens afbetalinger på lån udelukkende skal finansieres af den polske gren af forretningen.

Polen Invest, der er storaktionær i Goodvalley og ejes af blandt andre svineproducenten Niels Rauff Hansen og Anders Bundgaard, skriver i sin ledelsesberetning, at det i 2023 alene ”har været indtjeningen og likviditetsskabelsen i de polske datterselskaber, der har sikret, at koncernen til enhver tid har kunnet dække forpligtelserne til at betale renter og afdrag på koncernens bankgæld.”

Ledelsen forventer, at indtjeningen i Polen samt uudnyttede kreditfaciliteter er tilstrækkelig til at dække koncernens finansielle forpligtelser i 2024.

Af Goodvalleys regnskab fremgår det også, at koncernen har øremærket 5 mio. euro - hvilket svarer til omkring 37 mio. kr - som sikkerhed for selskabets lån, så længe det ikke kan trække penge hjem fra Ukraine.

Selskabets nettorentebærende gæld lyder på 494 mio. kr. og er nedbragt fra 806 mio. kr. i 2022. Det skyldes, at koncernens gæld til kreditinstitutter er barberet ned med næsten 90 mio. kr. i 2023- fra 960 mio. kr. til 871 mio. kr.- men også at koncernen har en større pengebeholdning- fra 155 mio. kr. til 377 mio. kr. 

Goodvalley har en soliditetsgrad på 56,9 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også