Dansk landbrugsfirma har hevet penge ud af Rusland trods meldinger om lukket kredsløb

Udlandslandbruget med produktion i Rusland og Litauen har hevet et ukendt beløb ud af Rusland i 2024. ”Vi redder, hvad vi kan,” lyder det fra medejer.
Idavang producerer årligt over 450.000 svin i Litauen og Rusland. | Foto: Peter Hove Olesen
Idavang producerer årligt over 450.000 svin i Litauen og Rusland. | Foto: Peter Hove Olesen

Trods meldinger om at den russiske gren af forretningen har kørt i et lukket kredsløb, har udlandslandbruget Idavang hevet penge hjem til Danmark det seneste år.

Det fremgår af et netop offentliggjort regnskab, ligesom næstformand og medejer Jytte Rosenmaj bekræfter i en mail over for AgriWatch.

”Idavang kan på nuværende tidspunkt kun i begrænset omfang overføre penge ud af Rusland på 10-20 mio. rubler månedligt fra Rusland til Danmark, hvilket er sket i 2024,” skriver Idavang i regnskabet.

Udlandslandbruget har altså haft mulighed for at hive, hvad der i dagskurs svarer til mellem 750.000 kr. og 1,5 mio. kr. ud af det krigsførende og sanktionsramte land om måneden. Af regnskabet fremgår det ikke, hvor mange penge selskabet samlet har trukket hjem til Danmark.

Hidtil har Idavang isoleret den russiske gren af forretningen, så der ikke flød penge mellem Rusland og Danmark, men nu er der blødt op for den praksis.

”Da du kan se, indtjeningen er god i RU (Rusland, red.) (likvid indtjening før nedskrivning), og da det ikke lykkedes at sælge i første omgang, og muligheden åbnede sig for udbetaling af dividende — ja, så redder vi hvad vi kan den vej, selvom det er i mindre størrelsesorden,” skriver Jytte Rosenmaj i en mail.

Hun ønsker ikke at medvirke i et interview.

Ikke i strid med sanktioner

Den russiske gren af forretningen udgør en tredjedel af omsætningen i koncernen, der rundede en mia. kr. i 2023. 

Idavang har dog nedskrevet værdierne i Rusland markant i løbet af 2023, hvilket har medført et minus i det russiske hjørne af forretningen på 126 mio. kr. 

Idavangs ledelse skriver dog i regnskabet, at den russiske forretning uden nedskrivninger havde givet et overskud på 223 mio. kr. Det skyldes blandt andet en god balance mellem udbud og efterspørgsel i Rusland. Samtidig gør en svag kurs på rubler russisk svinekød yderst konkurrencedygtigt, mens Kina har åbnet for import af russisk svinekød, ligesom Vietnam i stigende grad importerer svinekød fra Rusland

Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, vurderer, at Idavang ikke overtræder nogle danske sanktioner ved at hive penge ud af det krigsførende land.

”En revisor påser regnskabet og dermed også lovligheden af transaktionerne. Dertil er pengeoverførsler pålagt en detaljeret overvågning i henhold til hvidvaskning, når det sker i danske eller europæiske banker. Så jeg kan ikke forestille mig, at der er overtrådt nogen sanktioner,” siger han.

Revisoren er PWC.

Kørte i lukket kredsløb

Kort efter Ruslands invasion af Ukraine meddelte Jytte Rosenmaj ellers til Landbrugsavisen, at storlandbruget ville isolere den russiske gren af forretningen.

”Rusland kommer til at køre i sit eget kredsløb, og vi forventer ikke at kunne trække penge ud af landet,” lød det fra Jytte Rosenmaj, medejer og bestyrelsesmedlem i Idavang, til Landbrugsavisen i marts 2022.

Idavang har siden invasionen i februar 2022 arbejdet på et salg af de russiske aktiver. 

Et planlagt salg faldt igennem i december 2023, men i forbindelse med kvartalsrapporten for fjerde kvartal 2023 lød det, at selskabet har fået forlænget sin deadline hos de danske myndigheder og dermed stadig har mulighed for at sælge sine russiske aktiviteter frem til 30. juni 2024. 

Jytte Rosenmaj oplyser i mailen, at Idavang fortsat forsøger at sælge den russiske del af virksomheden.

En række danske virksomheder herunder landbrugsvirksomheder har haft problemer med at få solgt sine russiske aktiver. Foruden europæiske sanktioner spænder den russiske stat og ben for salget.

Jørgen Tørnæs, der blandt andet er formand i det dansk-ejede russiske landbrug Krasnodar Agro, fortalte i sidste uge til AgriWatch, at et salg flere gange var blevet forpurret.

Samtidig har flere virksomheder oplevet, at de russiske myndigheder er gået så langt som at beslaglægge virksomheder. Blandt andre Carlsbergs milliardstore datterselskab - og landbrugsselskabet Agroterra, der var en af landets 20 største landbrug med over 230.000 hektar.

Idavang har 8200 hektar i det nordvestlige Rusland og producerer 340.000 slagtesvin om året. Dertil kommer produktion i Litauen.

Idavang har siden 1999 drevet landbrug i udlandet. Det startede med en investering på 800.000 euro i en bedrift i Litauen. I 2008 trådte Idavang ind på det russiske marked og har siden udvidet til tre bedrifter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også