101 ansøgninger skal udvikle mere plantebaseret mad: Efterspørgslen er langt større end der er penge til

Der er et kæmpe potentiale i at udvikle den danske plantefødevareproduktion, mener Plantefonden.
En pulje skal udvikle flere plantebaserede retter. | Foto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix
En pulje skal udvikle flere plantebaserede retter. | Foto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix

Virksomheder og organisationer har søgt om tilskud for flere hundrede millioner fra Plantefondens pulje til projekter, der skal fremme planterig forskning, udbud og efterspørgsel. Dermed overgår efterspørgslen klart puljens størrelse.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Plantefondens anden ansøgningsrunde er netop afsluttet og ender med i alt 101 ansøgninger svarende til tilskud på 334 mio. kroner. I årets ansøgningsrunde er den samlede pulje på 122 mio. kroner – fordelt på 87,5 mio. kroner til projekter, der vil gøre det nemmere at lave plantebaseret mad i kantiner eller hjemme i køkkenet og 34,5 mio. kroner til forskning inden for plantefødevareområdet.

Målet er at bidrage til udviklingen af den plantebaserede fødevaresektor. Plantefonden er en del af aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug fra 2021. Her blev det besluttet, at der skulle afsættes 675 mio. kroner fra 2023 og frem mod 2030 til at styrke hele sektoren for plantebaserede fødevarer.

Inspiration

Fødevareminister Jacob Jensen (V) på, at den danske plantebaserede fødevaresektor kan blive et udstillingsvindue for resten af verden. Han ser de mange ansøgninger som et stærkt signal om, at danske virksomheder og organisationer vil udvikle den plantebaserede fødevaresektor.

”Det er mit håb, at Plantefonden og den danske plantebaserede fødevaresektor vil inspirere og blive et sandt udstillingsvindue for resten af verden,” siger han i pressemeddelelsen.

Forperson for Plantefonden Marie-Louise Boisen Lendal er enig.

”Vi er rigtig glade for den store søgning til årets ansøgningsrunde. Der er et kæmpe potentiale i at få gjort den danske fødevareproduktion og fødevareforbruget mere bæredygtigt og klimavenligt, og derfor er det enormt positivt, at så mange har gode idéer til, hvordan vi kan understøtte udviklingen.”

Plantefondens bestyrelse vil nu gennemgå de indkomne ansøgninger og beslutte hvilke projekter, der skal modtage tilskud. Landbrugsstyrelsen, der er sekretariat for Plantefonden, er ansvarlige for udmøntningen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også