4100 hektar solceller kan være på vej i jorden: Lokale kræver udviklingsplan

Et storstilet projekt skaber røre i Vestjylland. Lodsejere kommer med krav.
I den lille vestjyske by Hemmet er der planer om en solcellepark på 1600 hektar. I alt lyder planerne på godt 4100 hektar fordelt rundt i det vestjyske. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
I den lille vestjyske by Hemmet er der planer om en solcellepark på 1600 hektar. I alt lyder planerne på godt 4100 hektar fordelt rundt i det vestjyske. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Et kæmpe solcelleprojekt i Vestjylland kan ende med omkring 4100 hektar solceller i jorden. 

Det er Greengo Energy, der står bag en samlet plan om at etablere Nordeuropas største energianlæg bestående af en Power-to-X-fabrik, 30 vindmøller på land og mindst 130 vindmøller på havet. Og så de mange solceller.

Det vækker stor debat i lokalsamfundet. Nu mener en borger, at kommunen bør levere en plan for, hvad en kompensation på en kvart milliard kroner skal bruges til.

Det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

På et møde mandag aften udtalte Jens K. Pedersen, der selv står bag adskillige vindmølleprojekter i kommunen, at de mange penge, som Greengo Energy skal betale gennem den lovpligtige Grøn Pulje og nogle særlige fondsmidler, bør tilfalde landdistriktet.

”Hvis landdistrikterne skal stå for den grønne omstilling, så er det også her pengene skal bruges. Vi får brug for arbejdspladser og vækst, og det må være kommunens fornemmeste opgave at sikre gennem en udviklingsplan,” lød det ifølge mediet fra Jens K. Pedersen.

Forståelse

Viceborgmester og formand for erhvervs-, klima- og arbejdskraftudvalget Søren Elbæk (S) forstår godt lodsejernes krav.

Han kalder projektet gigantisk. Alene i den lille by Hemmet står 25-30 lodsejere til at lægge jord til de op til 1615 hektar med solceller.

”Og det vil ændre området fuldstændigt. Jeg er ikke sikker på, at der overhovedet skal bo mennesker mellem 1600 hektar solceller. Det er fornuftigt at få lavet en udviklingsplan.”

Projektdirektør Jacob Hänel Christensen fra Greengo Energy oplyser over for Dagbladet, at selskabet har alle lodsejeraftaler på plads for så vidt angår de syv energiparker, der på mandag præsenteres på et stort møde i Skjern.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også