Hollandsk regering får EU-nik til at fordoble landbrugs-opkøb

Over 1300 ansøgninger er kommet ind fra landbrug - heraf flest svinebedrifter.
Hollandsk landmand i Grave i gang med forårsarbejdet. Regeringen har nu fået grønt lys til at øge milliard-indsatsen for at begrænse kvælstofudledning. | Foto: Piroschka Van De Wouw
Hollandsk landmand i Grave i gang med forårsarbejdet. Regeringen har nu fået grønt lys til at øge milliard-indsatsen for at begrænse kvælstofudledning. | Foto: Piroschka Van De Wouw

EU-Kommissionen har givet tilsagn til, at den hollandske regering kan øge budgettet til gennemførelse af en opkøbsordning for husdyrproducenter, der frivilligt lukker deres bedrifter for at sænke kvælstofudledningen i Natura 2000-områder. 

Det skriver Markedsnyt for grisekød fra L&F, med kildehenvisning til den tyske brancheorganisation ISN.

Budgettet til opkøbsordningen bliver nu mere end fordoblet fra 1,45 til 2,92 mia. euro. Det svarer til 21,7 mia. danske kroner, der nu kan anvendes til at købe landbrug til ophør for.

Opkøbsordningen var oprindelig sat til udløb her i april, men nu forlænges ordningen til at gælde frem til 20. december 2024.

Ordningens konsekvenser førte sidste år til omfattende protester i Holland fra landmænd, der er utilfredse med regeringens planer om at reducere det høje udslip af kvælstof og andre næringsstoffer i landet.

Størstedelen af ansøgninger om deltagelse i ordningen er indtil videre kommet fra svinebedrifter (541 ansøgninger) efterfulgt af mælkekvæg (356), fjerkræ (203), kalve (162) og blandet husdyr (81), skriver ISN.

Ifølge ISN, der refererer til de hollandske myndigheder, er der dog indtil videre kun godkendt 349 af de mere end 1.300 ansøgninger. Og kun 109 ansøgninger af disse er underskrevet af ansøger.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også