Fald i økologi udfordrer regeringens 2030-mål: Det er ikke optimalt, mener minister

Regeringen har et mål om, at en femtedel af det danske landbrugsareal er økologisk om seks år. Men det kan have lange udsigter, må minister erkende.
Antallet af økologiske bedrifter faldt med 135 sidste år. | Foto: Ladefoged Joachim/Ritzau Scanpix
Antallet af økologiske bedrifter faldt med 135 sidste år. | Foto: Ladefoged Joachim/Ritzau Scanpix

Med et fald fra 11,7 pct. til 11,4 af det samlede produktionsareal i Danmark er den økologiske andel blevet en smule mindre for andet år i træk. 

Det er stik imod den økologistrategi, som regeringen udgav i december 2023 om, at cirka en femtedel af det danske landbrugsareal skal være økologisk i 2030.

Fra 2007 til 2019 blev det samlede areal, hvor der blev dyrket økologiske fødevarer, fordoblet. Men de seneste år er udviklingen gået den anden vej, og det ærgrer fødevareminister Jacob Jensen (V).

Over for DR påpeger han, at udviklingen formentlig skyldes krigen i Ukraine, samt at stigende energi- og fødevarepriser har gjort det mindre attraktivt at omlægge til økologi.

”Det er selvfølgelig ikke optimalt, men ser vi på udviklingen fra 2007 til 2019, hvor der skete en fordobling af det økologiske areal, var der også nogle år, hvor det stagnerede,” siger han til DR.

Ifølge tal fra Landbrugsstyrelsen skrumpede det økologiske produktionsareal med 6500 hektar sidste år. Samtidig faldt antallet af økologiske bedrifter med 135.

Jørgen E. Olesen, der er professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, mener, at forklaringen skal findes i danskernes husholdningsøkonomi.

”Baggrunden for det er helt sikkert de her stigende fødevarepriser og i hele taget den inflation, vi har haft, som har reduceret købekraften. Økologiske varer er som regel dyrere end andre fødevarer, og dermed vil nogle jo vælge de konventionelle fødevarer til, fordi de er billigere,” siger han til DR.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også