Forskere: Hver tiende hektar jord skal igen under vand

Grundvandet stiger og skaber udfordringer. Derfor mener to forskere, at store arealer bør vådlægges, så de kan fungere som svamp for resten af landet.
Lammefjordens gulerødder og kartofler er landskendte - men området er samtidig Danmarks lavest beliggende med 7,8 meter under havets overflade. | Foto: Finn Frandsen
Lammefjordens gulerødder og kartofler er landskendte - men området er samtidig Danmarks lavest beliggende med 7,8 meter under havets overflade. | Foto: Finn Frandsen

Op mod hver tiende hektar landbrugsjord bør vådlægges for at bekæmpe klimaforandringer og stigende problemer med højt grundvand.

Det mener to forskere, der påpeger, at det er nødvendigt at fjerne dræn og dyrkning af jorder for i stedet at genskabe søer og vådområder. Det skriver Jyllands-Posten.

Såvel Jørgen E. Olesen, professor i landbrug og klimaændringer og leder af Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet som hans kollega, seniorforsker Carl Christian Hoffmann fra Aarhus Universitet, der har speciale i netop vådområder, påpeger over for mediet, at det vil være nødvendigt at vådlægge op mod 10 pct. af det danske areal.

»Danmark har oprindelig været et meget vådt sted. Oprindelig har vådområderne fungeret som et filter for bl.a. kvælstof, ligesom de har været lager for store mængder af kulstof. Vi er nødt til at genoprette mange af de våde områder, så de også kan fungere som en svamp og på den måde beskytte resten af landarealet mod oversvømmelser,« forklarer Jørgen E. Olesen.

10 pct. af Danmarks areal vil svare til et areal på størrelse med Fyn og Lolland tilsammen.

Forskerne nævner blandt andet Kolindsund ved Grenå, Lammefjorden samt et større område på det sydvestlige Lolland som oplagte områder af landet til vådlægning ved at droppe dræn og diger, der blev etableret for over 100 år siden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også