Mælke- og svineproducenter: Automatisk opfølgning på kontroller er ulovlige

Det er ifølge de to foreninger ulovligt, når Fødevarestyrelsen automatisk følger op med kontrolbesøg. 
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Det er ulovligt, når Fødevarestyrelsen automatisk følger op med to kontrolbesøg, hvis en landmand har fået en indskærpelse under en kontrol. 

Det skriver Danske Svineproducenter og Landsforeningen for Danske Mælkeproducenter i et fælles brev til Miljø- og Fødevareudvalget, hvor de ønsker at Fødevarestyrelsen bliver pålagt at droppe besøgene, ifølge Effektivt Landbrug

”Vi vil have afskaffet det første opfølgende kontrolbesøg f.eks. i tilfælde, hvor landmanden allerede retter forholdet under kontrolbesøget – det kunne være at montere en manglende narresut i kalveboksen, en kobørste i stalden, osv. I sådanne tilfælde er der ingen grund til, at Fødevarestyrelsen kommer på besøg igen for at følge op på, om det er blevet gjort, når kontrolløren allerede har konstateret det,” siger Christian Sivertsen, direktør i Danske Mælkeproducenter, til Effektivt Landbrug, der mener, at styrelsen i stedet skal bruge en mindre indgribende foranstaltning. 

Ifølge de to producentforeninger er en indskærpelse til landmanden ikke en sanktion, og der er dermed ikke nødvendigvis overtrådt nogle sanktioner. Derfor bør det heller ikke udløse de to ekstra kontrolbesøg, der altså er betalt af landmanden selv, fordi en opfølgende kontrol skal være proportional i forhold til landmandens forseelse. 

Til Effektivt Landbrug skriver Fødevarestyrelsen i et skriftligt svar, at styrelsen endnu ikke har haft mulighed for at forholde sig til brevet stilet til Miljø- og Fødevareudvalget. 

”Skulle du have spørgsmål til Fødevarestyrelsens kontrol, herunder hvordan den er hjemlet, og hvordan vi kontrollerer og sanktionerer virksomheder, besvarer vi dem gerne, lige som vi også gerne forholder os til kritik af vores forvaltning,” skriver Fødevarestyrelsen til mediet.

AgriWatch har forholdt Fødevarestyrelsen kritikken fremsat af Danske Svineproducenter og Danske Mælkeproducenter, men det har ikke været muligt at få en kommentar inden deadline. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også