Nye tal: Grisebestanden har ikke været mindre i 30 år

I 2023 er der for første gang nogensinde sendt flere grise ud af landet end til de danske slagterier.
Flere smågrise sendes ud af landet. | Foto: Landbrug&fødevarer / Pr
Flere smågrise sendes ud af landet. | Foto: Landbrug&fødevarer / Pr

Den danske grisebestand er svundet ind til det laveste niveau i mere end 30 år.

I andet kvartal af 2023 blev der nemlig sendt så mange smågrise ud af landet, at der ikke har været færre svin på de danske bedrifter siden 1990.

Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

”Grisebestanden er faldet markant i årets første tre kvartaler og ramte i andet kvartal 2023 det laveste niveau siden 1990. Der er nu i tredje kvartal 11 mio. grise i Danmark, hvilket er en lille stigning på knap 280.000 grise siden andet kvartal. Det største fald er sket inden for slagtegrise, hvor bestanden er faldet fra 3,8 mio. i 2007 til 2,3 mio. i tredje kvartal i år. Faldet i antallet af slagtegrise skyldes en stor eksport af grise til opfedning i udlandet,” siger Mona Larsen, specialkonsulent i Danmarks Statistik.

Faldet i antallet af slagtegrise har presset de danske slagterier. Danish Crown har set sig nødsaget til at lukke sit slagteri i Sæby, mens Tican har holdt flere lukkedage på grund af mangel på grise.

Smågriseeksporten overgik i andet kvartal da også for første gang antallet af slagtede grise. I andet kvartal 2023 blev der således slagtet 3,3 mio. grise, mens der blev sendt 3,8 mio. grise ud af landet.

Aldrig sket før: Flere grise sendes over grænsen end til slagtning

Det skyldes, at økonomien i at sende grise ud af landet er bedre end at fede dem op til slagtning. 

”Prisen på foder har været høj de seneste par år, hvilket for landmændene gør det mere rentabelt at sælge smågrise videre til eksport end selv at opfede dem, da de kan få en god pris for grise til eksport, og afregningen på danske slagterier pt. halter efter udenlandske slagterier. Danske grise er attraktive i især Tyskland og Polen, blandt andet fordi grisene har en høj kvalitet. Derfor er der efterspørgsel på danske grise i udlandet, og det gør det nemt for landmændene at sælge dem i perioder med gunstige priser på grisekød i aftagerlandene,” forklarer Mona Larsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også