Fjerkræavlere kræves straffet: Brugte levende dyr som lokkemad

To fjerkræavlere fra Viborg-egnen nægter sig skyldige i omfattende sag om mulige brud på dyrevelfærdsloven.
Ænder og fasaner har været ofre for en række handlinger, der er i strid med dyrevelfærdsloven, mener anklageren i sagen ved Retten i Viborg. | Foto: Finn Frandsen
Ænder og fasaner har været ofre for en række handlinger, der er i strid med dyrevelfærdsloven, mener anklageren i sagen ved Retten i Viborg. | Foto: Finn Frandsen
AF RITZAU

Ænder fik vingerne klippet og anbragt i bure i en mose, hvor de skulle agere levende lokkemad for rovdyr.

Fasaner fik i modstrid med dyrevelfærdsreglerne sat ringe eller skærme på deres næb, og døde dyr blev efterladt i en bunke og ikke bortskaffet korrekt.

Sådan lyder nogle af anklagerne mod to fjerkræavlere fra Viborg-egnen, der tirsdag i Retten i Viborg anklages for omfattende brud på blandt andet dyrevelfærdsloven.

De to fjerkræavlere står ifølge specialanklager Ulrik Panduro til både fængsel, bøde for de mange lovovertrædelser. Mændene skal også have frakendt retten til at beskæftige sig med dyr resten af deres levetid, lyder kravet.

De tiltalte, der er brødre, nægter alle anklager, har deres forsvarsadvokater oplyst. En af dem, en 63-årig mand, kommer tirsdag formiddag med sit syn på anklagerne. Han afviser blankt at have placeret levende ænder i bure, der skulle lokke rovdyr til.

Der blev opsat fælder for at fange blandt andet mink og mårhund, men lokkemaden var udelukkende trafikdræbte dyr, forsikrer han.

Manden er iført en grøn fleecetrøje og tager læsebriller på for at støtte sig til de noter, han har medbragt.

Sagen begyndte at rulle, da Fødevarestyrelsen i begyndelsen af 2021 kom på tilsynsbesøg. Her konstaterede man, at der var uoverensstemmelse mellem det anmeldte antal dyr og det faktiske antal dyr. Repræsentanter fra styrelsen noterede sig også en række andre lovbrud, som efterfølgende blev politianmeldt.

Blandt andet var der ifølge myndigheden ikke overdækning af volierer.

Det betød, at vilde fugle kunne blande sig med de fugle, der blev opdrættet, med risiko for overførsel af eksempelvis fugleinfluenza til følge. Fjerkræavlerne brugte ifølge anklagen også de samme redskaber og fodtøj, når de krydsede mellem besætningerne.

Det 16 sider lange anklageskrift beskriver en lang række overtrædelser af dyrevelfærdsloven, jagtloven og miljøbeskyttelsesloven.

Lovbruddene skal ifølge anklagen været begået i forening mellem de to mænd og med økonomisk profit for øje. Retten har afsat fire dage til sagens behandling, men specialanklager Ulrik Panduro har varslet, at der muligvis bliver brug for flere dage.

”Vi får meget, meget travlt, for det her er en sag med mange detaljer,” sagde han tirsdag formiddag henvendt til dommeren og de to domsmænd.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også