Risiko for svinepest i Danmark vurderes som lav trods svensk udbrud

For første gang er der fundet afrikansk svinepest i svensk vildsvin. Dansk myndighed udtrykker ikke bekymring.
Svenske myndigheder tager prøve af døde vildsvin i Fagersta-området. | Foto: Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix
Svenske myndigheder tager prøve af døde vildsvin i Fagersta-området. | Foto: Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Trods det første fund af afrikansk svinepest i vildsvin i Sverige nogensinde er risikoen for, at sygdommen kommer til danske grisebesætninger meget lav.

Det står der i en trusselsvurdering fra Fødevarestyrelsen offentliggjort fredag.

Onsdag kom det frem, at der i Fagersta-området over 100 kilometer nordvest for Stockholm er konstateret afrikansk svinepest - en sygdom, der, hvis den bryder ud i Danmark, kan gå ud eksporten.

”Fødevarestyrelsen vurderer fortsat, at den samlede risiko for introduktion af smitte med ASF (afrikansk svinepest, red.) til danske grisebesætninger er meget lav,” skriver styrelsen.

Tre smitteveje

Fødevarestyrelsen i Danmark ser på tre potentielle smitteveje. Det er ”jagtturisme”, ”vildsvin” samt den samlede kategori ”transporter, ornesæd og grisehandel”.

For de to sidstnævnte vurderes risikoen som ”meget lav”, mens den for jagtturisme kun vurderes som ”lav”.

Styrelsen kommer med en række anbefalinger, blandt andet:

”Særlig opmærksomhed på ikke at hjembringe smitte via udstyr inklusive tøj, skydestok, våben, støvler, jagthund, kød og jagttrofæer til Danmark, hvis man har været på jagt i udlandet.”

Torsdag indførte svenske myndigheder hårde restriktioner i et meget stort område.

Restriktionerne betyder, at en række aktiviteter forbydes i det afspærrede område, blandt andet elgjagt og svampeplukning. Nogle steder forbydes erhvervsaktiviteter, og nogle steder indføres totalt opholdsforbud.

Følger situationen tæt

Fødevareminister Jacob Jensen (V) udtaler i en pressemeddelelse lørdag morgen, at han følger situationen tæt.

”Jeg har derudover været i dialog med den svenske landbrugsminister, som har orienteret om, hvordan de svenske myndigheder arbejder med at inddæmme smitten. Og jeg har i den forbindelse tilbudt dansk assistance, hvis de svenske myndigheder vurderer, at der er behov herfor,” lyder det.

Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom. Den kan ramme alle racer af svin.

Det har aldrig været konstateret i Danmark. Men sygdommen forekommer flere steder i Øst- og Sydeuropa - og er nu også konstateret i Sverige.

Danmark har tidligere grebet fysisk ind for at forhindre, at den kommer ind i landet. I 2019 blev der opført et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse.

Hegnet skal forhindre vildsvin i at krydse grænsen. De er meget udbredt i Nordtyskland.

Afrikansk svinepest optræder i to former - én med et hurtigt forløb med stor dødelighed blandt dyrene og en anden og mildere form med et mere langstrakt forløb.

”Sygdommen kan ikke smitte til mennesker, og kontakt med smittede dyr udgør således ikke nogen sundhedsmæssig risiko for mennesker,” skriver Fødevarestyrelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også