Tilskud fylder mindre i landbrugets regnskab

Støtten fylder mindre hos de større bedrifter, viser tallene fra Danmarks Statistik. 
Landbrugsstøtten fylder dog stadig procentvis mere end gennemsnittet i EU, melder Danmarks Statistik. | Foto: Jens Dresling
Landbrugsstøtten fylder dog stadig procentvis mere end gennemsnittet i EU, melder Danmarks Statistik. | Foto: Jens Dresling

Landbrugsstøtte til danske landmænd fylder mindre i driftsresultatet end tidligere, viser tal fra Danmarks Statistik. 

Fra 2017 til 2021 modtog et helårslandbrug i gennemsnit 2,7 mio. kr. i tilskud, hvilket svarer 53 pct. af det samlede driftsresultat. Det er tæt på en halvering fra femårsperioden før, hvor tilskud til landbruget fra 2011 til 2016 udgjorde knap 100 pct. af driftsresultatet. 

Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse. 

Landbrugsstøtten er dog ikke faldet i kroner og ører, men den procentvise andel af driftsresultatet skyldes overvejende, at især konventionelle landbrug med svin og malkekvæg i perioden har leveret høje driftsresultater. 

”Det vidner om et mere økonomisk robust landbrug i de seneste år,” lyder det fra Henrik Bolding Pedersen, chefkonsulent i Danmarks Statistik, i pressemeddelelsen. 

Fylder mest hos mindre bedrifter

På bedrifter med en til tre fuldtidsansatte, er der større afhængighed af støtten, som gennemsnitlig ligger på 74 pct. af driftsresultatet. 

Det samme tal ligger på 35 pct. af driftsresultatet hos bedrifter med mere end 10 fuldtidsansatte. 

De seneste ti år er antallet af mindre bedrifter også halveret, hvilket ifølge Danmarks Statistik kan have indflydelse på den gennemsnitlige betydning af landbrugsstøtte, da tilskud udgør en mindre andel af driftsresultatet hos de større landbrug. 

Planteavl var i perioden 2017 til 2021 den produktionstype, hvor tilskud udgjorde størstedelen af driftsresultatet. For økologiske planteavlere var det på 211 pct. af driftsresultatet, som dermed ville have haft negativt driftsresultat, hvis det ikke var for landbrugsstøtten. For konventionelle planteavlere var støtten 91 pct. af driftsresultatet. 

Til sammenligning modtog konventionelle malkekvæg- og svinebedrifter i perioden landbrugsstøtte svarende til henholdsvis 47 og 23 pct. af driftsresultatet. 

De seneste år har høje priser grundet inflation og krig i Ukraine betydet ligeledes høje driftsindtjeninger, og den tendens synes at være fortsat ind i 2022, melder Danmarks Statistik. 

Ifølge de foreløbige regnskaber fra 2022, har tilskud til landbrug udgjort 20,6 pct. af driftsresultatet for heltidslandbrug. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også