Italien og Frankrig går sammen om at bekæmpe afrikansk svinepest

Ny aftale mellem de store nationer skal styrke kampen mod den frygtede sygdom.
Dødeligheden på at blive ramt af afrikansk svinepest er noget nær 100 pct.., både i tambesætninger og for vildsvin. | Foto: Charlotte de la Fuente/ERH
Dødeligheden på at blive ramt af afrikansk svinepest er noget nær 100 pct.., både i tambesætninger og for vildsvin. | Foto: Charlotte de la Fuente/ERH

For at skærpe indsatsen mod afrikansk svinepest (ASF) har Italien og Frankrig nu indgået en aftale om at udveksle mere information og også harmonisere overvågnings-metoderne i kampen mod den frygtede svinesygdom.

Det skriver Agence Europe.

Landbrugsministrene fra de to EU-nationer skrev forleden under på aftalen, der etablerer en såkaldt ”teknisk kontaktgruppe”.

Italien blev ramt af ASF ved indgangen til 2022 i delstaten Piemonte. Området ligger i det nordvestlige Italien, direkte op til den franske grænse. Frankrig har trods udbrud af ASF gennem flere år i flere af nationens nabolande ikke været ramt af sygdommen.

Ud over konksenvenserne for dyresundheden og også nærmest udryddelse af vildsvin i de berørte områder har ASF-udbrud store økonomiske konsekvenser for grise-industrien i landene. Tyskland og Polen samt Italien har f.eks. fået lukket deres hidtidige eksport til stort set hele Asien som følge af udbrud og det tager typisk flere år, før den kan genetableres.

Ifølge det franske ministerium for landbrug skal den nyetablerede tekniske kontaktgruppe koordinere viden mellem eksperter i såvel dyresundhed, dyreliv samt jagt, både på regionalt og naitonalt niveau.

Otte EU-lande har ifølge nylig statistik fra det europæiske fødevaresikkerheds-agentur EFSA identificeret udbrud af ASF. Det gælder Tyskland, Italien, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet samt Bulgarien. Alene i Rumænien er 87 pct. af alle udbrud i EU identificeret.

Svinepest rammer Rumæniens største svineproducent

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også