Velhaverfamilie nedskriver russisk landbrug for trecifret millionbeløb

Egenkapitalen er udryddet i Agroskandia Holding, der ejer og driver en håndfuld landbrug i den russiske enklave Kaliningrad. 
Agroskandia Holding ejer ca. 10.000 hektar i Kaliningrad. | Foto: Jens Dresling
Agroskandia Holding ejer ca. 10.000 hektar i Kaliningrad. | Foto: Jens Dresling

Ejerne bag Agroskandia Holding har taget konsekvenserne af krigen og nedskrevet sine aktiver i Rusland. 

Det resulterer i det netop offentliggjorte regnskab i et underskud på 172 mio. kr. Selskabet, hvis formål er at eje og drive landbrug i den russiske enklave Kaliningrad, har ikke præsenteret et overskud siden 2019, men 2022 blev alligevel et lavpunkt i for selskabet, der aldrig før har tabt så mange penge i sin tiårige levetid. 

Ledelsen, anført af adm. direktør Lasse Lykke Hansen, bemærker da også i sin beretning, at resultatet betragtes som ”meget utilfredsstillende.” 

Det utilfredsstillende resultat rammer også Agroskandia Holdings egenkapital, der er blevet helt decimeret af de regnskabstekniske nedskrivninger. Selskabet har nu en negativ egenkapital på 155 mio. kr., mens balancen er reduceret fra 158 mio. kr. til 0,9 mio. kr.

Nedskrivningerne er på sin vis ikke overraskende, for holdingselskabets regnskab i fjor afslørede også, at man allerede her var hårdt presset af sanktionerne mod Rusland, som også i 2022 besværliggjorde driften. 

Sanktioner presser dansk landbrugskoncern: Ejers ubegrænsede støtte er væk

”Uanset dette opretholdes driften, idet selskabets hovedaktionær, FSV Invest ApS, har afgivet en begrænset støtteerklæring,” lyder det i ledelsesberetning. 

Man bør bemærke, at der ikke er tale om en ubegrænset støtteerklæring. Der lægges i ledelsesberetningen vægt på, at erklæring handler om at ”opretholde de eksisterende kreditfaciliteter.” 

Det betyder bl.a., at man ikke vil kræve afdrag eller betaling af forrentning inden for de næste 12 måneder, og at man vil ”støtte Agroskandia Holding i at honorere danske forpligtelser.” 

Agroskandia er ejet af det danske selskab FSV Invest, som familien Svenningsen - heriblandt bestyrelsesformand Christine Jansby - fra Kolding står bag.

Svenningsen-familiens investeringsselskab har altså givet tilsagn om, at det fortsat vil holde hånden under Agroskandia Holding — og der er penge på kistebunden til det. FSV Invest kom, trods et negativt resultat, ud af 2022 med en egenkapital på 1,3 mia. kr. 

Christine Jansby har ikke ønsket at kommentere på regnskabet. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også