Svensk landbrug lammes af tørken: "Mange er desperate"

Udsigten til tørvejr og op mod 30 grader, giver store bekymringer i Sverige, hvor flere landmænd må se de første afgrøder gå til spilde. Formand kræver dispensation, før ”alt visner helt ned.”
Foto: Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup

Tørken rammer størstedelen af det svenske landbrug hårdt lige nu, og det får Palle Borgström, der er formand for LRF, den svenske pendant til Landbrug & Fødevarer, til at råbe op om desperate landmænd.

Situationen er meget alvorlig, og hvis det ikke regner i løbet af de næste par dage, kan en stor del af landmændenes afgrøder gå til spilde, siger formanden for organisationen, der har omkring 170.000 medlemmer og repræsenterer omkring 90.000 landbrugsvirksomheder, herunder de fleste svenske andelsselskaber i landbrugssektoren.

Til ATL siger han, at stort set alle landmænd fra Mälardalen og nedefter er berørt af tørken, hvilket er der næsten al fødevareproduktion i Sverige finder sted. 

Høje brændstof- og elpriser og dyr gødning har i forvejen gjort årets høst dyrere end normalt. Så hvis høsten bliver drastisk reduceret, er det umuligt for landmændene at håndtere de høje omkostninger, lyder varslen fra Palle Borgström:

”Der er eksempler på landmænd, som stadig er påvirket af tørken i 2018. De er i gang med at afdrage på de lån, som de dengang måtte tage for at købe foder. Nu handler det om at sikre, at vi får dispensation fra nogle af de regler, der forhindrer landmænd i at høste i beskyttelseszoner. Vi har brug for en dispensation for at kunne høste græsset, før det visner helt ned,” siger han til ATL.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også