Planteavlskonsulent om tørken: "Skaden er ved at ske"

DMI’s tørkeindeks ligger i de orange og rødlige farver over hele landet, men DMI er fortrøstningsfuld, mens planteavlskonsulent frygter, det bliver lige så slemt som i 2018. 
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Landbrugsjorden rundt om i landet er knastør med et tørkeindeks på 9,6 mandag, viser de seneste tal fra DMI.

Med et indeks på 9,6 er der ”høj risiko” for tørke, og der er ikke udsigt til regn i den kommende tid. Tværtimod stiger tørkeindekset den kommende uge, oplyser instituttet.

Den lange udsigt til regn vækker bekymring hos planteavlskonsulent Ole Schou fra VKST, der mener, at tendenserne i år er meget lig det, landmændene oplevede i 2018, hvor tørken var den værste siden 1992, og landmændene fik hjælp fra politisk side med såkaldte tørkepakker.

”Skaden er ved at ske, planterne ruller bladene rundt for at beskytte sig mod fordampning, og holde på vandet, og det er altid et trist tegn, for så producerer afgrøderne ikke så meget, ” siger Ole Schou fra VKST.

Specielt store dele af Sjælland er hårdt ramt. Helt konkret er det Syd- og Østsjælland samt det nordvestlige Sjælland, hvor der ifølge opgørelsen fra DMI er høj risiko for tørke.

Men også i Jylland kan de mange solskinstimer ende med at få konsekvenser. Specielt for de landmænd, der har let sandjord, der ikke kan absorbere og gemme vandet, kan den kommende uge betyde, at tørkeindekset stiger. 

Mangel på vand er bekymrende

Ifølge Ole Schou er der intet at stille op for landmændene, for selvom det er vand, de sukker efter, kan de ikke bare tænde for vandingsanlæggene. 

”For det første er det rigtig dyrt at vande, for det andet er det svært at få en vandingstilladelse, for vi skal også passe på vores grundvand,” lyder forklaringen fra Ole Schou.

Dem der dog har en tilladelse, har ifølge plantekonsulenten vandet i en måned nu, mens andre ikke kan stille noget op.

”Der er intet at gøre lige nu. Hvis det her vejr fortsætter, kan de forsøge at spare på nogle omkostninger. Det kan eksempelvis være at indstille sprøjtningen mod svampesygdomme, for der er ikke mange svampesygdomme, der kan trives i tørt vejr, men det er det eneste, for de andre afgifter er afholdt,” lyder det fra plantekonsulenten, som også påpeger, at det er et lod ved at være afhængig af vind og vejr.

Så slemt mener DMI dog ikke, at det står til endnu, da vi endnu ikke er så langt henne på sommeren. For at kunne lave sammenligningen med 2018, skal der ifølge DMI gå omkring tre uger endnu.

Valg af afgrøder i fremtiden

Tørken og derved måske mindre omsætning er svær at gardere sig imod, fortæller Ole Schou, men hvis man som landmand tror på, at fremtiden også bliver præget af tørkeperioder, kan valget af afgrøder blive afgørende.

Han advarer dog imod at overreagere.

”Vejret er nu og her, og der er ingen, der siger, at der bliver tørke hvert år,” siger han.

Hvis man alligevel som landmand tror på, at tørke bliver mere almindeligt, så kan man ifølge Ole Schou vælge at dyrke afgrøder, der bedre kan holde til de tørre forhold. Det kan eksempelvis ifølge ham være vinterraps, rug eller frøgræssorter og på den måde imødekomme problemstillingen med færre afgrøder næste år.

Udsigterne til regn er først efter næste weekend, oplyser DMI. Den prognose er dog med stor usikkerhed, og hvis der kommer regn bliver det ikke landsdækkende, men kun lokalt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også