Naturfond taber trecifret millionbeløb på værdipapirer

Den Danske Naturfonds mulighed for at købe jord i 2023 er begrænset, efter fonden har tabt 173 mio. kr. på sine kapitalanbringelser, hvilket giver et trecifret millionunderskud.
Foto: Benjamin Nørskov
Foto: Benjamin Nørskov

Den Danske Naturfond, som investerer i jord og udvikling af naturområder, indkasserede et trecifret milliontab i 2022.

Fonden, der ejer cirka 6000 hektar jord i Danmark til en værdi af 232 mio. kr., lander et underskud på 123 mio. kr., hvilket skyldes et negativt afkast på samlet 173 mio. kr. på fondens kapitalanbringelser. 

Det fremgår af årsregnskabet for den privatejede non-profit fond.

Underskuddet betyder også, at muligheden for at købe jord til at etablere nye, store naturområder i 2023 er begrænset, fremgår det af ledelsesberetningen. 

”Uanset de økonomiske muligheder vil fonden fortsætte den linje og indsats, som er udviklet de seneste 6-7 år. Der vil være fortsat fokus på udvikling og offentliggørelse af projekter, indsatser og aktiviteter, hvor fonden sammen med andre parter iværksætter større naturgenopretningsprojekter, og etablerer permanente naturområder, der kan yde et positivt bidrag til biodiversitet, vandmiljø og klima. Hertil kommer investeringer i flere og bedre naturoplevelser i alle fondens naturområder,” står der i ledelsesberetningen.

Underskuddet står i skarp kontrast til året før, hvor overskuddet landede på 159,6 mio. kr. Tabet skyldes udelukkende værdipapir-tabet, da resultatet af den primære drift er positiv med indtægter på 34 mio. kr. og udgifter på cirka 20 mio. kr.

Fonden har også købt skov, landbrugsjord og natur for 49 mio. kr. i løbet af 2022. Samlet set har fonden siden 2016 etableret 17 større naturområder, og fonden har et samlet investeringsbudget på ca. 400 mio. kr

Fonden har aktiver for 1,2 mia kr. mod 1,4 mia. kr. året før og en egenkapital på lidt over en mia. kr. 

Direktøren i fonden er Flemming Nielsen, mens tidligere videnskabelig direktør i Københavns Zoo og formand for Dyreetisk Råd Bengt Holst er formand.

Den Danske Naturfond er stiftet i 2015 af tre stiftere – den danske stat, Villum Fonden og Aage V. Jensen Naturfond.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også