Kalveomsætter mangler dyr: Landmænd vælger eksport frem for opfedning herhjemme

Man kunne med fordel selv opfede og forarbejde nogle af de knap 50.000 kalve, der årligt bliver sendt ud af landet, lyder det fra medindehaver af kalveformidler. 
Danske kalve bliver i vid udstrækning sendt ud af landet. | Foto: Joachim Adrian
Danske kalve bliver i vid udstrækning sendt ud af landet. | Foto: Joachim Adrian

Stigende eksport, salmonella og besvær blandt de faktorer, der lige nu udfordrer det potentiale, der ellers gemmer sig i i opdrættet af danske spædekalve, som i vidt omfang i dag bliver eksporteret ud af landet.

Og det mærker man ifølge medindehaver af Husdyrformidlingen, Mogens Hymøller, blandt de danske aktører. Det siger han til Effektivt Landbrug

”Udfordringerne er store. Vi er inde i en periode, hvor det kniber med at skaffe kalve nok,” lyder det fra Mogens Hymøller, der desuden mener, at man ”med fordel” kunne opfede og forarbejde langt flere kalve i Danmark. 

Ud over den store eksport til udlandet og salmonella blandt kalvene er det bl.a. hjerteordningen ”Bedre Dyrevelfærd” og de dertilhørende krav, der er med til at besværliggøre opdrættet af kalve i Danmark, hvorfor nogle potentielle leverandører falder fra. 

Landbrugsavisen beskrev i starten af indeværende år, at 2022 blev rekordår for dansk kalveeksport med. Dermed fortsætter tendensen, hvor den samlede eksport nemlig ganske tæt på 50.000 styk, hvilket er rekord i nyere tid.

I 2021 blev der i alt eksporteret 44.732 kalve, og antallet blev øget til 48.964 styk i 2022.

Husdyrformidlingen, som Mogens Hymøller er medejer af, formidler kontakt mellem købere og sælgere af kalve samt rådgiver om eksport. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også