Næstformand om blødende øko-salg: "2023 bliver ikke et økonomisk godt år for os"

Salget af økologisk svinekød er faldet markant i løbet af 2022. Opbremsningen hænger ved i år, men både næstformand i Danish Crowns økodivision og Økologisk Landsforening ser positivt på fremtiden. 
"Jeg vil sågar lægge hovedet på blokken og sige, at vi allerede i fjerde kvartal af 2023 vil se en fornuftig balance igen." Sådan lyder det fra Niels A. Thing, der er økologisk griseproducent ved Krarup Landbrug og næstformand i griseudvalget i Økologisk Landsforening. | Foto: Friland / PR
"Jeg vil sågar lægge hovedet på blokken og sige, at vi allerede i fjerde kvartal af 2023 vil se en fornuftig balance igen." Sådan lyder det fra Niels A. Thing, der er økologisk griseproducent ved Krarup Landbrug og næstformand i griseudvalget i Økologisk Landsforening. | Foto: Friland / PR

Sidste år faldt salget af økologisk svinekød med 22 pct. målt i kroner og ører, og 26 pct. målt i mængder - og det får betydning for dette års bundlinje hos økologiske griseproducenter.

Det vurderer Niels A. Thing, der er økologisk griseproducent ved Krarup Landbrug og næstformand i griseudvalget i Økologisk Landsforening. 

”2023 bliver ikke et økonomisk godt år for os økologer, det tør jeg godt sige allerede nu. Når det er sagt, så har vi allerede set stigninger i noteringen de seneste uger, som jeg personligt frygtede, først ville komme om tre-fire måneder, hvilket er positivt,” siger han.

Salget af økologisk kød falder markant efter prisstigninger

De nye tal fra Danmarks Statistik viser tydeligt, at forbrugerne har holdt pengene tæt til kroppen i supermarkederne gennem 2022. Selvom det er ærgerligt for branchen, er det også en forventelig udvikling, mener Niels A. Thing. 

”Man kan godt forstå forbrugeren, der sparer penge, når alting stiger i pris, om end det er ærgerligt for os som producenter og for den økologiske udvikling,” siger han, men fremhæver, at flere undersøgelser viser, at det faldende salg ikke et udtryk for, at forbrugeren har mindre lyst til at købe økologisk svinekød, men et spørgsmål om pris. 

”Det er positivt, og derfor tyder meget på, at forbruget kommet op igen, når der er kommet ro på økonomien. Jeg er ikke bekymret for, at det nuværende niveau er et nyt, blivende niveau,” siger næstformanden. 

Det er heller ikke en bekymring hos Nicolaj Pedersen, der er økologisk griseproducent og næstformand i Danish Crowns økodivision Friland. 

”Vi er ramt af, at folk prioriterer deres penge anderledes. Det er hele luksussegmentet generelt. Vi regner med, at det vender i takt med, at der kommer lidt mere ro på inflationen, energipriser og lønnen med overenskomstaftalerne,” siger han:

”Men opbremsningen var uden tvivl hård, og det er helt klart et problem for os. Men vi er bedre stillet end vores europæiske kollegaer. Vi har knap så store omkostninger, er mere effektiv og har et andet nulpunkt end udenlandske producenter.”

”2024 ser helt anderledes ud”

De første positive takter har allerede vist sig i år, mener Nicolaj Pedersen. Lagrene af svinekød er ikke nedbragt til nul, men er i bedring, ligesom salget ikke er helt så ”ekstremt hårdt ramt” som i efteråret.

Danish Crown forsøger samtidig at skubbe på udviklingen ved at poste store summer i marketingsafdelingen. Det skal få forbrugerne til at vende tilbage til det økologiske grisekød, fortæller han.

”Marketingsmæssigt kører det på de helt høje nagler, ligesom vi har regnet vores data ud i forhold til bæredygtighed og den slags, så vi er godt rustet til, når det kommer på dagsordenen igen. Vi føler os egentlig godt klædt på,” siger han.

Stemningen hos de økologiske griseproducenter er også fortsat positiv, trods de faldende salgstal, vurderer begge næstformænd. 

”Vi står det rigtige sted nu. Vi ser ind i, at landmændene har skåret deres produktion ned, mens enkelte er stoppet, så udbuddet af grisekød falder, og det er positivt,” siger næstformanden i Friland.

Han vurderer, at der bliver 10-20 pct. færre grise i år og taler om den laveste griseproduktion i Europa i 25 år. Sågar at der kan blive mangel på grisekød, hvilket han håber smitter af på økologien. 

Den samme forudsigelse har Niels A. Thing.

”Udbuddet falder lige nu, og jeg tror, at vi sidst på sommeren vil se udbuddet af svinekød falde og ligge 25-30 pct. lavere end sidste sommer. Enkelte er stoppet, nogle har saneret sin besætning og andre har valgt at slagte søer ud,” forklarer han.

Derfor er der udsigt til et bedre år og en bedre bundlinje på den anden side af 2023, vurderer han.

”2024 blive et helt anderledes år økonomisk. Jeg vil sågar lægge hovedet på blokken og sige, at vi allerede i fjerde kvartal af 2023 vil se en fornuftig balance igen.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også