Novo-ejet selskab har købt 1700 hektar landbrugsjord på få år

Renewable Energy vil investere op mod 1,5 mia. kr. i landbrugsjord, hvilket vil gøre selskabet til en af de største jordejere i landbruget. Selskabet arbejder på at kombinere landbrugsdrift og energiproduktion.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

På under to år har Renewable Energy Partnerships købt sig ind blandt de store jordejere i landbruget.

Siden selskabet, som blev stiftet af Novo Holdings, Sampension og European Energy, i april 2021 begyndte at investere, har det købt omkring 1700 hektar til en værdi af omkring 300 mio. kr.

Det fremgår af tinglysningen.

Adm. direktør i selskabet, Lars Houlind, kan ikke bekræfte de præcise tal, da det ikke er noget, man lægger frem.

”Men tallene er ikke helt skæve. Det går efter planen. Vi er godt på vej, og vi er glade for de ejendomme, vi har tilkøbt,” siger han og tilføjer, at de bedrifter, selskabet forpagter ud, ”følger investeringscasen”.

Renewable Energy Partnership er ét af flere selskaber, der investerer heftigt i dansk landbrugsjord i disse år. Efter en liberalisering af reglerne for ejerskab i landbruget i 2014 har flere fonde og selskaber med store virksomheder i ryggen investeret store beløb i dansk landbrugsjord. Særligt de seneste år har det taget fart.

Sundmark Farms, der investerer i landbrugsjord på vegne af et hollandsk pensionsselskab, ejer eksempelvis dansk landbrugsjord til en samlet værdi af 244,5 mio. kr, mens både Terra Estate Danmark og Danske Demetra med tyske investorer i ryggen også har opkøbt jord for flere hundrede millioner kroner.

Udenlandsk fond har købt landbrug for et trecifret millionbeløb

Tysk jord-investor shopper fortsat i Danmark

Tysk investor købte dansk jord for 118 millioner sidste år

Hollandsk klima-fond køber sit første danske landbrug

Renewable Energy Partnership blev stiftet med det formål at opkøbe landbrugsjord, hvor der kunne placeres solceller og vindmøller. Novo Holdings, der investerer Novo Nordisk Fondens millardformue, Sampension og den danske energiudvikler European Energy skød tilsammen 650 mio. kr. i selskabet, der skulle købe jordarealer i Danmark og Sverige. Ved hjælp af gældsfinansiering har selskabet op mod 1,5 mia. kr., der skal investeres i landbrugsjord.

Dermed kan Renewable Energy ende med at eje mellem 8000 og 10.000 hektar landbrugsjord, hvilket vil gøre selskabet til en af de største jordejere inden for landbruget i Danmark.

Lars Houlind ønsker ikke at fortælle præcist, hvilken tidshorisont selskabet arbejder med, men han siger, at investeringerne er med langt sigte.

”Det præcise afkastniveau kan jeg ikke fortælle, men vi forventer at få et afkast for den investerede kapital, der afspejler den risiko, vi tager. Vi forventer et fornuftigt risikojusteret afkast på investeringerne,” siger han og fortæller, at selskabet på det grundlag ikke ser landbrugsjord som en risikabel investering på lang sigt.

”Vi har et relativt langt perspektiv på investeringerne, og hvis vi køber jorden til en fornuftig pris, så vurderer vi, at risikoen er relativt beskeden i forhold til mange andre aktiver,” siger han. 

Solceller og afgrøder

Som udgangspunkt skal landbrugsjorden efter en årrække, når de nødvendige godkendelser og lokalplaner er på plads, væk fra landbrugsdrift og over til energiproduktion med solceller og vindmøller.

Men European Energy, som er medejer af selskabet, arbejder på at kombinere landbrugsdrift med solceller og vindmøller. Noget, selskabet kalder Agri-PV. European Energy har investeret i to forskningscentre på Sjælland og indgår i forsøg med Aarhus Universitet.

Det foregår adskilt fra Renewable Energy, men vil give en ”optimal anvendelse”, fortæller Lars Houlind, hvis man kan kombinere energiproduktion med landbrugsdrift, da man så vil kunne tjene penge på både strøm og korn.

Adm. direktør hos European Energy, Knud Erik Andersen, fortæller, at han ser et stort potentiale i kombineret landbrugsdrift og energiproduktion.

”Vi vil gerne skabe synergier mellem de to aktiviteter og få det bedste ud af det. Total Energies har eksempelvis haft held med at dyrke hvede mellem solceller i Frankrig, hvor de fik et to pct. højere udbytte på hvedeproduktionen, fordi solcellerne agerer som læ. Vi bruger en del energi på at finde ud af, hvordan vi kan lave det bedst,” siger han. 

Fond køber over 700 hektar jord på Lolland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også