Svineanalytikere: Markedet forbliver usikkert i år

Efterspørgslen på svinekød er presset af stigende inflation og boomende lagre fra 2022, lyder det fra landbrugsbank. Genåbning af Kina giver muligheder, men også usikkerheder.
Foto: Janus Engel
Foto: Janus Engel

Udbuddet af svinekød forventes at være stramt i første kvartal, mens forbruget stadig er usikkert grundet inflation.

En afdæmpet økonomi tynger efterspørgslen på kød og øger usikkerheden og volatiliteten i markedet, lyder den første vurdering i Rabobanks analyse i første kvartal af i år.

I en aftagende økonomi vil der stadig være et vist pres på forbruget, og presset på husholdningernes indkomster kan skubbe yderligere til den udvikling. Der er derfor en begrænset optur for handlen i 2023.

”Handelen vil sandsynligvis stige beskedent i 1. kvartal 2023, hovedsagelig på grund af et lavt udgangspunkt sidste år. Det kan dog blive svært at opretholde væksten gennem 2023 på grund af den langsomme produktion i de store eksportregioner, primært EU og USA,” fremgår det af Rabobanks analyse.

Brasilien, som fortsatte med at øge eksporten i 2022, forventes derimod at øge produktionen og eksporten i år. Den yderligere genopretning i den lokale produktion i Sydøstasien og Kina vil betyde, at efterspørgslen efter import aftager, især i 2. halvår 2023.

”Genåbning af Kina giver muligheder, men også usikkerhed. Da Kina er verdens største marked for svinekød, vil genåbningen af Kina påvirke den globale balance mellem udbud og efterspørgsel. Men hvornår og hvor meget Kinas efterspørgsel vil stige igen, er usikkert,” beskriver landbrugsbanken.

Analytikerne forventer, at efterspørgslen vil udvikle sig ujævnt på grund af de igangværende covid-bølger, makroøkonomisk modvind og svag erhvervstillid. Efterspørgslen i Kina forventes at stige igen i slutningen af første kvartal.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også