Fødevareinflationen er aftagende men stadig "voldsom"

En aftagende stigningstakt viser sig også isoleret set på fødevarepriserne, men de ligger som udgangspunkt stadig meget højt, mener DI fødevarer.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Inflationen er forsat aftagende, det viser nye tal i dag fra Danmarks Statistik, de såkaldte forbruger- og netteprisindeks december 2022. 

Samme historie er der at finde i tallene for fødevarer. Her faldt inflationen fra november til december fra 15,3 pct. til 14,9 pct.

Men der er ikke grund til stor eufori endnu, understreger DI Fødevarersbranchedirektør, Leif Nielsen.

”Trods en aftagende inflation, er det stadig voldsomt, at priserne er steget med rekordfart og nu ligger som udgangspunkt meget højt,” siger han til FødevareWatch.

Med faldende globale råvarepriser på fødevareområdet og let faldende energipriser, er det en oplagt forventning, at fødevareinflationen aftager på den kortere bane. Men der er stadig store usikkerhedsfaktorer, skriver Leif Nielsen også:

”Der er dog fortsat betydelige usikkerheder omkring energiforsyningen og den globale høst- og gødningssituationen, så det er meget usikkert, hvordan priserne kommer til at bevæge sig. Der kan hurtigt pustes til fødevareinflationen,” siger branchedirektør i DI Fødevarer Leif Nielsen til FødevareWatch.

Generelle inflation aftog også

De danske forbrugerpriser steg i december med 8,7 pct. på årsbasis, viser tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er inflationen aftaget en anelse, da årsstigningstakten for forbrugerpriserne måneden forinden var 8,9 pct.

”Det er særligt prisændringer inden for boligbenyttelse, elektricitet og opvarmning , herunder prisstigninger på elektricitet, der trækker mest op i inflationen i december. Det er fortsat i høj grad prisændringer inden for varer, der bidrager til den stadig høje inflation,” skriver Danmarks Statistik.

På månedbasis faldt forbrugerprisindekset med 0,6 pct. i december i forhold til november, viser statistikken tirsdag.

Aftager også i Norge

Den norske inflation aftog mere end ventet i december.

De norske forbrugerpriser var i december 5,9 pct. højere end samme måned året før. Måneden før var de 6,5 pct. højere. Der var ifølge Bloomberg News ventet et fald til 6,1 pct.

På månedsbasis var stigningen 0,1 pct. mod ventet 0,3 pct. efter et fald på 0,2 pct. i november.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FødevareWatch.)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også