Griseproducent advarer kolleger: "Vi skal ikke ende som burhønsene"

Hvis grisesektoren ikke selv tager hånd om udfordringerne, så venter der lovkrav, lyder forudsigelsen fra østjysk griseproducent, der barsler med flere ændringer på egen bedrift.
Foto: PR
Foto: PR

Jonas Würtz Midtgård er ikke bleg for at udbasunere sin holdning til den danske grisesektor, han selv tager del i.

Den østjyske landmand, der ejer virksomheden Go-Gris med brødreparret Mads og Martin Mogensen, har ad flere omgange grebet mikrofonen til den årlige grisekongres med pointen om, at ambitionsniveauet i sektoren er for lavt.

Landbrug & Fødevarers grisesektion vil nemlig have alle grise til at gå løst i 2050 - et tiltag, der allerede er eksekveret på blandt soholdet ved Go-Gris.

Det er en nødvendighed, hvis man skal holde sig relevant som sektor, fortæller Jonas Würtz Midtgård i sit køkken, hvor AgriWatch har taget plads.

”Helt grundlæggende er min bekymring, at vi kommer til at stå i et scenarie ligesom produktionen af burhøns. Hvis vi ikke selv gør noget, så kommer der lovkrav eller forbrugerkrav. Og så bliver det endnu hårdere for os alle i hele branchen,” siger Jonas Würtz Midtgård.

Ved årsskiftet blev det forbudt at starte en ny produktion af buræg op i Danmark, og om 12 år skal hele produktionen være udfaset.

En dato for en udfasning af dansk griseproduktion tror Jonas Würtz Midtgård nu ikke på, men omstillingen til for eksempel tusinder af farestier til løsgående søer vil løbe op i kæmpebeløb, hvis man ikke tager højde for det løbende.

”Alt, bankerne spørger til, er bæredygtighed, og prisen på penge baserer sig på, hvordan man performer på det fremadrettet. Min bekymring er, at man negligerer den omstilling så meget, at flere kommer til at stå tilbage på perronen,” siger han.

Go-Gris blev stiftet i 2008, hvor fem parter slog sin produktion sammen til én. I foråret 2021 blev et generationsskifte gennemført, hvor de nuværende ejere overtog for brødrenes far og onkel Hans-Jørgen Mogensen og Poul-Erik Mogensen.

State of the art

Go-Gris’ produktion består af 1000 søer, der årligt producerer 34.000 slagtegrise.

Lige nu foregår slagtegriseproduktionen på fire lokationer, men i løbet af de kommende år forventer de tre samarbejdspartnere at samle størstedelen af slagtegrisene i en ny stald med 7500 stipladser - svarende til 30.000 grise om året.

”For at have et effektivt og klimateknologisk slagtegriseanlæg, så kræver det, at der er mange stipladser og mange dyr samlet et sted, så vi kan få de rigtige folk til at passe dem,” siger Jonas Würtz Midtgård, der også pointerer det tidskrævende i at køre fra bedrift til bedrift i løbet af dagen.

Foruden effektiviseringen i produktionen vil den kommende slagtegrisestald også bringe noget andet med sig - på det æstetiske område.

Den kommende produktion kommer ikke blot til at ligge tæt på Danish Crown-slagteriet i Horsens, men også en befærdet hovedvej, hvor mange borgere vil få bedriften at se.

”Vi vil gerne lave en state of the art-slagtegrisestald. En, der virkelig viser, hvad vi kan. Det kan være med solceller på sydsiden, plante en æblelund, så stalden har en anden fremtoning end den industrielle facade, en stald typisk består af. Kan man få en landskabsarkitekt ud og gøre det pænt, vil vi gøre det,” siger han og forsætter:

”Der har vores læhegnskolleger en anden tilgang. Landmænd er vant til at se på sådan en stald, men hvad tænker de almindelige borgere? De kan jo ikke se, hvad der sker derinde. Det ser mystisk og forbudt ud, og der vil vi helt over i den anden grøft.”

Høj soliditet er nødvendig

Ifølge Jonas Würtz Midtgård er det svært at sige, hvor meget den kommende stald kommer til at koste, da der ikke er indhentet priser endnu.

Hans egen tommelfingerregel siger 2500 kr. pr stiplads, hvilket vil give 18,75 mio. kr., hvis antallet af stipladser ganges med pris pr stiplads.

Samtidig ønsker Go-Gris mere jord til produktionen, men opkøbene skal ske i et roligt tempo.

”Vi skal ikke købe 400 hektar i en omgang, men kan vi tage det organisk hen ad vejen,” siger Jonas Würtz Midtgård, der fortæller, at Go-Gris’ fokus er på at drive en forretning, der er robust, fremfor at ekspandere voldsomt.

”Vi har masser af ting, vi kan optimere på i vores butik. Vi skal ikke være større for at være større. Vi har haft masser at optimere på. Så vil jeg hellere have en helt opdateret drift, der kan tage de stød, der kommer. Vi vil altid køre med en buffer,” siger han.

Go-Gris oplyser ikke sine regnskaber, men en brochure fra 2021 på selskabets hjemmeside viser, at soliditetsgraden er 28 pct.

Den gode fortælling

Stalden skal bygges i et ”samfundskontraktlig øjemed” ifølge Jonas Würtz Midtgård.

Det er ikke nok at have en griseproduktion, der er bæredygtig på alle parametre - befolkningen skal også kunne se det.

”Vi skal signalere, at vi vil noget. Man skal være bedre til at fortælle de gode historier. Det prøver vi med vores hjemmeside og at åbne dørene for omverden,” siger Jonas Würtz Midtgård.

Er I repræsentative for grisesektoren?

”Nej, man kan måske godt kalde os foregangspersoner på nogle områder så som på so- og grisesiden.” 

Hvem skal fortælle historien? Hvis den gennemsnitlige griseproducent fortalte sin historie, ville det så være en god historie?

”Alle har noget godt, som de kan fortælle inden for deres bedrift. Det projekt vi lige har lavet er måske at gå til yderligheder. Det kan alle ikke gøre, men hvis alle bare fortæller en flig af de ting, de gør og åbner sig op, så når vi langt.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler