Britiske ægproducenter kritiserer detailhandel: Vi advarede jer

Fugleinfluenza og dårlig økonomi har tvunget britiske detailkæder til at rationere deres æg. Producentforening har advaret dem længe, siger direktør.
Foto: PR / Food Nation
Foto: PR / Food Nation

Den britiske ægsektor har længe været tynget af inflationen, der har udhulet producenternes fortjeneste, og nu begynder konsekvenserne at ses ude i detailhandlen.

Flere detailkæder som blandt andet Tesco er nødsaget til at rationere deres æg, hvor skylden er blevet skudt på fugleinfluenza, der har hærget landets ægbedrifter.

Men det er kun en del af sandheden, siger den britiske producentforening British Free Range Egg Producers Association (BFREPA) ifølge Reuters.

For ifølge adm. direktør for BFREPA, Robert Gooch, er hovedårsagen til det faldende udbud, at detailkædernes pris ikke er tilstrækkelig for, at landmændene kan drive en profitabel forretning.

”Det dumme ved det hele er, at vi har advaret detailhandlerne, vi har givet dem masser af varsler om, at dette ville ske,” siger han.

Foreningen anslår, at den samlede britiske bestand af æglæggende høns er faldet med 6 pct. til 36,4 millioner i løbet af de seneste 12 måneder.

Flere ægproducenter har reduceret sin produktion for at mindske underskuddet mest muligt.

Samtidig har detailkæderne svært ved at udfylde hullet med udenlandske æg. Det skyldes, at størstedelen af britiske æg er friland, og denne produktion er sparsom uden for landet ifølge mediet.

British Retail Consortium, som repræsenterer supermarkederne, siger, at de anerkender behovet for at betale en bæredygtig pris til landmændene, men siger, at de også står over for højere omkostninger.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også