Stigende osteimport vækker bekymring i Norge

Selvom den norske mælkepris bliver mere konkurrencedygtig, så stiger landets import af mejeriprodukter fortsat - til stor bekymring for landets landmænd.
Foto: PR / Tine / Katrine Lunke
Foto: PR / Tine / Katrine Lunke

De europæiske mælkepriser nærmer sig den norske, men alligevel fortsætter landets import af europæiske oste med at stige.

Og det vækker bekymring i den norske landbrugssektor, der kæmper mod europæiske konkurrenter, der er væsentligt større og arbejder med en mindre mælkepris.

Det skriver Mælkeritidende.

Gennem det seneste år har mælkeprisen været på himmelflugt, hvilket har mindsket afstanden til den høje norske pris. Det fik landets største mejerikoncern Tine til at forvente et fald i importen af mejerivarer, men det har ikke været tilfældet, lyder det fra andre kanter ifølge mediet.

De bemærker, at prisforskellen er blevet stadig mindre i de seneste fem år, mens importen er steget konstant. Dette synspunkt deles af landbrugsskribent og debattør Anders Nordstad, som peger på flere årsager til den markante stigning i importen.

”De store europæiske producenter udvikler produkter til et marked på 500 millioner mennesker eller mere, mens nordmændene udvikler produkter til et marked på fem millioner mennesker. Dette giver stordriftsfordele i forbindelse med innovation og produktudvikling, som de norske producenter ikke har,” siger Anders Nordstad.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også