Fødevarestyrelsen i nyt krav: Sender igen fjerkræ indendørs

Risikoen for fugleinfluenza er nu så høj, at myndighederne forlanger både høns og andet fjerkræ under tag.
Foto: Casper Dalhoff/INDBLIK
Foto: Casper Dalhoff/INDBLIK

Fødevarestyrelsen skruer nu op for trusselsvurderingen og kræver, at alle høns og fjerkræ som hovedregel holdes indendørs.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra styrelsen tirsdag eftermiddag.

Kravet træder i kraft onsdag, 23. november.

Det er anden gang i denne måned, at Fødevarestyrelsen skruer op for trusselsvurderingen, der nu stiger fra middel til høj. Årsagen er den massive udbredelse af højpatogen fugleinfluenza, der nu er fundet i mere end 70 besætninger og i mere end 120 vilde fugle i Europa.

”Alene i år har der været otte tilfælde af fugleinfluenza i besætninger i Danmark, senest i en hobbybesætning i Sønderjylland og på en større kalkunbesætning på Vestsjælland. Når vi dertil lægger, de seneste mange fund i vilde fugle i Europa, vurderer vi, at der er høj risiko for, at smitten hurtigt kan sprede sig til både besætningerne og blandt de vilde fugle. Af hensyn til dyrevelfærden og eksporten, indfører vi derfor nu en række skærpede krav til både hobbyavlere og professionelle fjerkræfolk’, forklarer kontorchef i Fødevarestyrelsen Camilla Brasch Andersen i pressemeddelelsen.

Samme tiltag tog Frankrig tidligere på måneden, da man også sendte alle fjerkræ indendørs.

Frankrig i højt beredskab: Alle fjerkræ skal indendørs

Også under tidligere udbrud af fugleinfluenza de seneste år har fjerkræbesætninger været sendt indendørs eller under tag. Tiltaget for at dæmme op for smitten er især en udfordring for frilandshønse-besætninger og økologer.

At risikoen for fugleinfluenza nu er høj betyder at fugle og fjerkræ fra og med den 23. november 2022 skal holdes under tag og bag hegn, og dermed ikke kan være ude i det fri. Kravet gælder de fleste fuglehold både hobbyhøns i baghaven og store professionelle farme, da det afhænger af hvad hensigten med fuglene er.

Dyrskuer og udstillinger er også forbudt, bemærker styrelsen, der dog undtager de mindste hobbybesætninger, men understreger, at der er meldepligt ved mistanke om sygdommen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også