Smågriseeksport falder: Men Danmark vinder markedsandele i Tyskland og Polen

Smågriseeksporten dykkede under en mio. grise i både september og oktober. Markedsanalytiker mener ikke, det er alarmerende, fort Danmark vinder trods eksportfaldet markedsandele i Tyskland og Polen.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Der bliver sendt færre og færre smågrise ud af Danmark.

I både september og oktober blev der sendt under en mio. smågrise ud af landet. Mere præcist blev der eksporteret 988.172 smågrise i september og 987.191 i oktober, ifølge Danske Svineproducenters løbende statistik.

Sammenholder man tallet med den bedste og værste september og oktober de seneste seks år, blev der sendt mellem 55.000 og 160.000 færre smågrise ud af landet i september.

For oktober mangler der 68.000 smågrise i forhold til oktober sidste år og 256.000 i forhold til den bedste oktober.

Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos Danske Svineproducenter, er dog ikke bekymret over, at eksporttallene to måneder i træk er lave.

”Jeg ser det ikke som noget alarmerende. Det er logisk, og alle har forventet det. Man lægger selvfølgelig mærke til det, fordi det er under en mio., men det er jo ikke, fordi vi er nede på 700.000 smågrise,” siger han.

”Jeg ser heller ikke noget særligt negativt i det. Produktionen er faldende, så det er bare logisk. Når man ser på hele svinebranchen, kan det være sundt, fordi udbuddet falder,” siger han.

Han forventer dog ikke, at svinemarkedet vender lige foreløbig. De kommende to år forventer han en nedgang i svineproduktionen i hele Europa, og derfor vil eksporttallene også falde, fortæller han.

Vinder markedsandele

Selv om eksporten af smågrise er faldende, stiger Danmarks markedsandele i Tyskland og Polen, Danmarks to største eksportmarkeder for smågrise.

”Vi vinder faktisk andele i Tyskland og Polen. Hele produktionen falder med 10 pct., men vores eksport falder kun med 5-6 pct.,” vurderer han.

Investeringslysten er nemlig helt i bund i Tyskland på grund af nye lovkrav og høje omkostninger i svineproduktionen.

”Det er svært at forestille sig, at stemningen kan være værre end i Danmark, men den er endnu værre i Tyskland. Man investerer slet ikke i smågriseproduktion, og nye lovkrav om løsgående søer i farestalden, der bliver implementeret om nogle år, gør, at der er usikkerhed om, hvorvidt det overhovedet kan betale sig at være smågriseproducent,” siger han.

Derfor skal slagtesvineproducenterne finde smågrise et andet sted, og derfor står Danmark for en større del af smågrisene på det tyske marked.

”Slagtesvineproducenterne kan næsten udelukkende får smågrise fra Danmark og Holland. Men Holland eksporterer flere svin til Spanien, og de drosler også ned på deres produktion, så derfor er der plads til Danmark,” siger han.

Svinetransportør eksporterer færre svin: Vender stort minus til plus

Landmænd tømmer staldene: Antallet af grise på danske gårde styrtdykker

Prisen på smågrise kryber opad for anden uge i træk

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også