Landmænd sælger, går i dvale og sanerer: "Jeg får ikke grise igen i 2023"

Ringe bytteforhold og tvivl om fremtiden får flere griseproducenter til at stoppe eller gå i dvale. Sønderjysk smågriseproducent forventer først at starte op igen i 2024, mens en anden ser sit snit til at udskifte samtlige dyr under krisen.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Når søerne har deres sidste faringer i næste uge i Hans Henrik Pørksens smågriseproduktion, er det slut for nu.

Den sønderjyske smågriseproducent har besluttet at sende alle sine 1100 søer til slagt og vil lade sin produktion gå i dvale.

Det skyldes de historisk dårlige bytteforhold, der har gjort griseproduktion til en dundrende underskudsforretning i mere end et år, hvilket har forårsaget stor reduktioner i den danske grisebestand.

”Vi tømmer staldene, renoverer dem, og så venter vi på, at omkostningerne falder, før vi igen indsætter grise,” konstaterer Hans Henrik Pørksen, der frem til i dag har produceret smågrise fra sin bedrift ved Skærbæk.

Derved bidrager Hans Henrik Pørksen til den overordnede statistik, der viser, at den danske bestand af grise er faldet med 1,3 mio. dyr sammenlignet med for et år tilbage. Det er et fald på knap 10 pct., viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.

Ifølge Hans Henrik Pørksen giver det ikke mening for ham at fortsætte, når omkostningerne er så høje, som de er pt.

”Jeg har været svineproducent i 30 år, og jeg har aldrig set så skævt et bytteforhold som nu. Før har vi altid kunne lave 30 kilos grise for 320 kr., men nu ligger vi omkring 500 kr.,” siger han og nævner, at han vil overveje at starte op igen, når prisen lyder på godt 400 kr.

”Jeg får ikke grise igen i 2023,” forventer han.

Rene dyr ind

Lige uden for Skjern har de historisk dårlige bytteforhold også været anledning til at sende dyrene til slagt.

Hos griseproducenten Nørrevang er man i gang med at sanere sine 2400 søer. Her har krisetiderne været udslagsgivende for beslutningen om at udskifte sin besætning og gøre kål på flere udfordringer, fortæller bedriftens indehaver Alex Ostersen.

”Vi har haft nogle fine regnskabsår indtil for halvandet år siden. Vores sundhed har ikke været særlig god, og vores produktivitet har manglet et løft. Da vi fik lavkonjunkturen, overvejede vi, hvad det skulle bruges til,” siger Alex Ostersen, der fortsætter:

”Vi bruger de dårlige tider til at gøre os bedre. Nu tømmer vi det hele og får rene dyr ind, så vi får en højere sundhedsstatus.”

Der produceres årligt 33 mio. grise i Danmark om året. 19 mio. af disse bliver i Danmark, mens de resterende 14 mio. grise eksporteres til udlandet.

I Fårup har Claus Sandersen i mange år eksporteret sine smågrise til blandt andet Tyskland, men det er slut nu.

Denne sommer har han solgt sin bedrift med faciliteter til 1500 søer med en årlig smågriseproduktion på 55.000 til en lokal landmand.

Det er ikke blot den nuværende situation, der har fået den 57-årige landmand til at sælge sin bedrift. Overvejelserne har været der længe og bunder også i det omkringliggende samfunds syn på produktionsformen og det politiske landskab.

”Der er ingen af mine børn, der ønsker at overtage den fine forretning, jeg har bygget op. Det handler også om, at jeg vil prøve noget nyt, og så er jeg meget bekymret for dansk svineproduktion på sigt,” siger Claus Sandersen og fortsætter:

”Jeg synes, det er en hård branche at være i. Det tynger mig en del, hvordan folk ser på os. Vi har eksporteret vores grise til Tyskland, men om ganske kort tid tror jeg ikke, at vi får lov til det mere. Jeg har ikke lyst til at udvikle mere på min bedrift, og hvis jeg ikke tror på det, er det demotiverende i sig selv.”

Færre dyr i fremtiden

Med det seneste års udvikling lyder den nuværende danske bestand af grise på 11,9 mio. - det laveste i 22 år.

Flere aktører så som Danish Crowns topchef Jais Valeur forudser, at bestanden ikke vil nå samme højder som fordums tid. Slagterikoncernen forventer et fald i leverancerne til deres slagterier på 6,2 pct. i det kommende år.

De tre ovennævnte producenter tror heller ikke på, at bestanden vil få samme størrelse igen.

”Jeg tror, at folk bliver ved med at spise svinekød, men jeg forventer, at forbruget falder. Jeg tror ikke på, at vi kan sælge mere til markederne uden for Europa, og det betyder nok, at bestanden skal ned,” siger Hans Henrik Pørksen.

Analysen deles af Alex Ostersen, der med saneringen gør sig klar til at opretholde produktionen i et nedadgående terræn.

”Vi får en mindre produktion i Danmark, men det kommer ikke til at gå ud over os,” siger han.

Hvordan vil I sikre jer mod det?

”Det kræver en høj produktivitet og sundhed. Man skal have økonomisk robust virksomhed, og man skal være klar til at forny sig med løsgående farestier for eksempel. Vi er nødt til at være fremme i skoene og være klar ud til den udviklingen.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også