Drikkevandsudspil får positiv modtagelse hos flere interessenter

Regeringen og samtlige partier på den klassiske, røde fløj kom fredag med et drikkevandsudspil, der fik Landbrug og Fødevarer til at komme med en advarsel. Danva kalder forslaget historisk.
Foto: Danva
Foto: Danva

Efter en mildt sagt lunken modtagelse fra Landbrug og Fødevarer fredag, kommer to interesseorganisationer nu de røde partiers drikkevandsudspil til undsætning.

Det er et ”historisk forslag,” der kan ”redde fremtidens drikkevand,” mener henholdsvis Danva og Danmarks Naturfredningsforening.

Udspillet fra de røde partier lægger op til, at arealer på op til 200.000 hektar skal under sprøjteforbud for at beskytte drikkevandet. I dag er der ifølge Danva kun 1 pct. af Danmarks real reserveret til rent drikkevand.

Det vil stige til 5 pct., hvis aftalen bliver en realitet, fortæller direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

”Forslaget kan medvirke til at trække arbejdet med BNBO´erne ud af det dødvande, vi oplever, og så skal vi, som partierne også ønsker, i mål med at sikre de op mod 200.000 ha eller ca. 5 % af det danske areal i de såkaldt grundvandsdannende oplande, udtaler Carl-Emil Larsen.

Hos Danmarks Naturfredningsforening kalder man den nuværende situation for en trussel mod det danske drikkevand.

Præsident i foreningen, Maria Reumert Gjerding nævner de mange historier om forekomster af PFAS i drikkevandet inden for den seneste tid.

”Det er uden for enhver tvivl, at det danske drikkevand er truet. De sidste tre år er der blevet fundet pesticider i mere end halvdelen af de undersøgte boringer. et er nu vi skal handle, hvis udviklingen skal vendes, og hvis vores børn og børnebørn også skal have glæde af rent drikkevand direkte fra den danske undergrund i fremtiden, ” udtaler Maria Reumert Gjerding.

Vil gå endnu længere

Hos Danva er man imidlertid klar til at gå længere end det nuværende forslag.

Carl -Emil Larsen så gerne, at man ændrede arealanvendelsen i grundvandsparkerne, så der i stedet for konventionelt landbrug kan rejses skov, etableres økologisk drift, vild natur eller anlæg til vedvarende energi.

”På den måde hjælper vi ikke kun drikkevandet, men sikrer også bedre natur, miljø, energi og klima,” siger Carl-Emil Larsen.

Udspillet går dog rigeligt langt nok i forvejen, mener Landbrug og Fødevarer, der er klar til at gå rettens vej.

”Jeg er reelt i chok over det her udspil. Hvis nogen reelt har i sinde at gøre det her til virkelighed, er vi klar til at forfølge det juridisk,” udtale formand Søren Søndergaard fredag til AgriWatch.

”Der er tale om reel ekspropriation, og det vil koste tusindvis af arbejdspladser, ligesom erstatningsværdien - og dermed skatteborgernes regning - bliver i omegnen af minkskandalen,” lød det videre.

Der er ifølge udspillet ikke afsat et konkret beløb til kompensation for drift, der skal udgå, men ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) er 250 mio. kr. ”ikke helt skævt”, skriver Politiken.

Landbrug & Fødevarer vurderer dog, at regningen kan løbe op over 10 mia. kroner.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også