Fødevarestyrelsen advarer om fugleinfluenza i Danmark

Fugleinfluenzaen breder sig lige nu blandt vilde fugle i naturen. Det får Fødevarestyrelsen til at advare mod spredning til høns og andre fjerkræ på danske besætninger.
Den virusstamme, der lige nu findes i de vilde fugle, bed sig fast hen over sommeren og ikke som vanligt forsvandt samtidig med fugletrækkene ud af landet i foråret. | Foto: Per Rasmussen
Den virusstamme, der lige nu findes i de vilde fugle, bed sig fast hen over sommeren og ikke som vanligt forsvandt samtidig med fugletrækkene ud af landet i foråret. | Foto: Per Rasmussen

Den smitsomme fugleinfluenza er fundet blandt vilde fasaner ved både Herlufmagle og Ruds Vedby på Sjælland.

Netop i den del af landet ligger flere store kalkunfarme, og derfor er der risiko for, at den alvorlige sygdom bliver slæbt fra naturen og med hjem til en besætning, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

I samme område måtte 60.000 kalkuner aflives en af de første dage i januar 2022 på grund af smitte.

1100 fugle og fjerkræ aflives efter fund af virussygdom

Dyr i smittede besætninger aflives både for at forhindre smittespredning. Samtidig lukker dansk eksport til lande uden for EU, når først Danmark erklærer fugleinfluenzaudbrud.

Rammer sygdommen danske besætninger kan udgifterne til myndighedernes aflivning af f.eks. høns, ænder og kalkuner, desinfektion af bygninger og tabet af eksportindtægter tælles i millioner af kroner, skriver styrelsen.

Opfordringen fra veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsen, Sten Mortensen er derfor, at alle, der har kontakt med både hobbyhøns og professionel fjerkræavl, skal tænke sig om, når de har været i naturen.

”Enten på en gåtur, på jagt eller har håndteret fasaner til udsætning. Fordi der er stor risiko for, at de kan slæbe smitten med ind i hønsegården eller produktionshallen,” udtaler han i meddelelsen.

Den virusstamme, der lige nu findes i de vilde fugle, bed sig fast hen over sommeren og ikke som vanligt forsvandt samtidig med fugletrækkene ud af landet i foråret, konkluderer Statens Serum Institut på baggrund af nye prøver.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også